България

Искаме справедливост за живите. Няма чужди деца

Трагедията в семейството ни ни сполетяла на 29 юни 2018 г.: в момента на инцидента водачът на турския автовоз е бил разпитан в качеството на свидетел, а не на участник като страна в ПТП. Твърди се, че не имало други свидетели. Няколко часа след това въз основа на неговите показания той е освободен. Седмица по-късно е освободено и возилото. По този начин се опорочава коректността на една професионална автотехническа експертиза. Изготвена е първа експертиза, която е изключително манипулативна и пълна с лъжи, което ни накара да поискаме втора тройна експертиза. За нея трябваха четири години и шест месеца. Очевидните истини явно не са могли да бъдат скрити и там ясно беше посочено, че ако водачът не е карал с превишена скорост, ако е предприел аварийно спиране, такъв фатален удар не би настъпил и, съответно, той носи пълна отговорност за причиняване на смърт на пътя на две лица. Това коментира с пряко включване за Алтернативата Мариела Николова, майка на загиналия в ПТП Николай Николов-NI.co.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Имаме данни, че за четири години и девет месеца турският водач е влизал и напускал безпрепятствено страната над 50 пъти, упражнявайки своята професия непотърсен и необвиняван. Три пъти му е била отправена покана да се яви в Окръжен съд Стара Загора, но той не се явява. Издава се европейска заповед и той бива спрян на влизане през границата в Елхово. Доведен е под арест, адвокатите са се опитали да го освободят, но в крайна сметка му се налага мярка за неотклонение до повдигане на дело. Миналия четвъртък присъствахме на бутафорно и пародийно производство. Станаха ясни вратичките, които се използват в закона така, че да бъде заобиколена ефективна присъда.
Обвиняемият признава вината си, което автоматично намалява присъдата с 1/3. Прокурорката изиска минимален срок на наказание, което е три години. Тя действаше едва ли не като втори адвокат на обвиняемия. Съдийката поиска четири години и шест месеца. Всичко това се случва, за да бъде пуснат веднага. Разбрахме, че преди години неговото превозно средство е освободено по искане на турската фирма, тъй като било необходимо за търговските им цели. МПС-то е освободено. Изтъкнаха, че турският гражданин няма към момента ефективни присъди и че работи във въпросната фирма от 12 години, т.е. има чисто съдебно минало и работодателят му си го харесва. Заби ми се изречението, че към виновните трябва да се подхожда с грижа, така че да бъдат поставени в максимално щадяща среда за превъзпитание, което се повтори няколко пъти.


Ще обжалваме на втора инстанция в Апелативен съд Пловдив, но турският гражданин беше освободен още същия ден и силно се съмняваме, че той доброволно ще се яви, когато бъде призован пред съда.
Ние не се борим за възмездие и отмъщение, но искаме да има някаква справедливост не за детето ни, а за другите деца, тъй като чужди деца няма. Наказания трябва да има, защото без тях тези безчинства ще продължат. Ако няма санкции, хората се чувстват безнаказани. Докато законодателството ни не започне да работи в полза на всички хора, а не само за избрани, безчинствата ще продължат, посочи Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *