България

Когато отваряме една кутия, трябва да знаем какво може да излезе отвътре

„Ентъра“ натисна този, който го спомена на пресконференцията, но не е ясно в каква посока го натисна. Ентъра за съдебна реформа ние го натискаме от 2015 г. През 2020 г. го натиснахме отново и както казва Гешев: „престъпността разцъфтя“. Обективните данни сочат съвсем друго за последните месеци. Ако престъпността се измерва само чрез битовата престъпност, то това е проблем на районните прокуратури, а не на главния прокурор. Политиците обаче вече са готови да натиснат ентър за съдебна реформа и това е най-важната новина. В политически план това започна с изявлението на Габриел. Единственото сигурно е, че с приемането днес на второ гласуване в Парламента на промените в НПК и ЗСВ, внесени от Зарков, започна де факто и де юре съдебната реформа, защото се приеха основни препоръки на Венецианската комисия. Ако тези промени влязат в сила и няма президентско вето, мнозинството, с което се избира и освобождава гл. прокурор, е 13 гласа абсолютно мнозинство в Съвета, а не 17 квалифицирано, каквото беше. И най-важното – че това се отнася и към висящите процедури, т.е. към вече откритата процедура за освобождаване и в тази, която предстои другата седмица да се открие, по второто искане – за уронване престижа на съдебната власт, ще се приложи мнозинство от 13 гласа. Това коментира в студиото на Алтернативата адв. Велислав Величков от платформата Правосъдие за всеки.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Най-после, 32 години по-късно, се разделят т.нар. трима големи в съдебната власт и председателите на ВКС и на ВАС, които са арбитърът по правото, се отделят от фигурата на гл. прокурор, който е страна в процеса, така както и Адвокатурата от другата страна, и вече не са равни по изисквания и магистрати, т.е. едните са по-защитени от другите, защото председателите на ВКС и ВАС не са единоначална структура така, както е гл. прокурор.
Вчера групите на ГЕРБ и ДПС изтърбушиха правителствения проект за промени в НПК и ЗСВ; не приеха и съдебния контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, промените в парламентарната квота, правото на трето лице, освен пострадалия, да сигнализира за извършени престъпления – т.нар. корупционни престъпления, търговия с влияние и т.н.
Вчера наблюдавахме разпити на бившия премиер Борисов в две съдебни сгради, митинги на депутати от ГЕРБ и други будни граждани в негова защита. Пак вчера ГЕРБ анонсира, че иска министри, освен Мария Габриел, в бъдещия кабинет „Денков“. Спомена се изрично Вътрешното министерство, чу се дори Правосъдното министерство; игра се последен коз ГЕРБ да вземе каквото може и да дадат гаранциите за защитата на Борисов от наказателно преследване. Единственото, което днес не се прие, това е, че ако след съдебен контрол съдът потвърди отказа на прокуратурата да образува досъдебни производства, дори и да се появят нови обстоятелства след това, прокуратурата не може да го образува отново.
Не мисля, че има каквато и да е връзка между днешните изявления на Р. Василев и пуснатите от него записи с гласуването на промените в НПК. Доколкото разбирам, е имало сутринта среща между водещите юристи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и са били говорени преди да започне пресконференцията на Василев и вероятно уговорени. При неприети конституционни промени Прокурорската колегия е 11 души, ако мнозинството за избор и освобождаване е 13, стигат само двама от парламентарната квота, която те не промениха, и с 13 прокурора се избира или освобождава шефът на ВКС и ВАС и така се извращава процесът и тотално се ограничават правата на защитата, т.е. на адвокатурата, ако прокуратурата може да си кадрува ръководството на Върховните съдилища.
Президентът упорито не казва кога ще връчи втория мандат, сякаш чака нещо да се обърка, за да остане служебното правителство. Най-вероятно някой друг е натиснал ентъра на Р. Василев.
Изцяло нови хора ще бъдат избрани в състава на новия ВСС, но конституционните промени могат да се случат в тримесечен срок и там да се решат два големи въпроса: 1) дали се намалява парламентарната квота, така че тя да играе контролираща, а не управляваща роля и 2) дали ВСС ще бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски, които ще вземат решенията си самостоятелно. В проекта на ДПС се предлага такова разделяне. В законопроекта на ПП-ДБ също има два съвета, но няма пленум, има пълно разделяне на съветите, като по-голямата част от парламентарната квота отива в Прокурорския съвет и, съответно, Прокурорската колегия, където тя ще има мнозинство спрямо прокурорите, а в Съдийската колегия ще има ясно отчетливо мнозинство 2:1 на съдиите, избрани от съдии – професионалната квота, спрямо парламентарната квота, за да се гарантира независимостта на съда. Водещи юристи твърдят, че в законопроекта на ПП-ДБ вероятно ще отпадне фигурата на гл. прокурор, той ще остане само прокурор на ВКП и за да няма нарушаване в баланса и взаимодействието на властите, ще оставят правото да внася годишен отчет за дейността на прокуратурата в НС и правото на конституционна жалба в КС, но ще отговаря само на ниво ВКП, без да е началник на административните ръководители по долните нива – това, което Гешев твърди, че е. В проекта на ДПС гл. прокурор остава, но се премахва надзора му за законност върху дейността на всички прокурори и го изваждат от състава на ВСС.


Заявката на Карадайъ за свикване на ВНС е политическа. Тя стои в полето по-скоро на президента. Знаци, че Радев ще си внася скоро конституционния проект няма, но има усещане. ДПС, които искат някак си да лидират в темата „съдебна реформа“, отиват още една крачка напред и казват, че искат ВНС. Тук опасността е голяма, защото те не казват, че го искат само за съдебната система, а по принцип. Това означава, че може и държавното управление и устройство да бъдат преговаряни и да се върви към президентска република. Когато отваряме една кутия, трябва да знаем какво може да излезе отвътре, посочи в заключение адв. Величков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *