България

Време е за еманципация на политическия ни елит

Оползотворяването на мандатите е по-скоро отговорност и ангажимент към избирателите, а не целесъобразност. Отделен е въпросът доколко президентът се бавеше, сигурно е съгласувал с Руското посолство кога и как да го връчи. Предоставянето на мандата звучеше като оправдание. Всичко около изтеклия запис създава доста въпроси, въпреки че там има неща, които тези политици съобщаваха публично. Хубаво е шефовете на службите, специално тези, които работят със службите, да уведомяват партньорите за това какви хора ще бъдат избрани, за да не се разбере пост фактум, че на тези хора им се няма доверие. Но начинът, по който беше казано, беше абсурден. Това което най-много дразни, е че има две групи политици: едни които демонстрират преданост към Русия и други, които непрекъснато си правят реклама пред своите избиратели, като си създават някакви легенди с това, че са протежета на някой от западните лидери и т.н. Докато съм бил на позиции в СДС, нашите западни партньори не биха допуснали такъв разговор да се води, поне по начина, по който се представя. Няма модел, по който ти да отидеш да съгласуваш и да разнасяш кандидатури по посолства. Това по-скоро е вреден пиар, защото налива вода в мелницата на всички, които казват, че тук, в България, всичко е по нареждане на Брюксел и Вашингтон. Скептичен съм да вярвам на тези хора, поради многото неща, които изговориха във външен и вътрешен план. Западните лидери са изключително предпазливи. Очевидно е, че всички наши партньори са водили разговори, при които са се опитвали да убедят двете партии. Това коментира в студиото на Алтернативата Иван Сотиров, председател на УС на сдружение “Достойнство, отговорност, морал”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Естествено, че президентът страда, защото независимо от всичко, което говори, желанието му е да изкара целия си мандат със служебни правителства. Между него и ПП имаше ситуационно споразумение, но такива договорки между хора с диаметрално противоположни възгледи винаги са от ден до пладне. Самото попадане на ПП в правителство е въпрос на една договорка и една схема, които се развиват в годините. Кукловодите, които стоят отзад, са едни и същи олигархични кръгове. Потърсете сдружение „Глобална България“ с регистриран председател Цветелина Бориславова и ще видите, че там се събраха хора, които се наричат помежду си „путиноиди“ и „соросоиди“. Те се оказаха в основата на промотирането на Борисов като кмет на София, а след това и като министър председател. Поделиха си правителството и се изпокараха, защото не можаха да разделят сферите на влияние. По подобен начин бе промотиран и Христо Иванов. Като си хвърли оставката, при Цветанка Ризова той казва „Борисов ми каза, че трябва всички действия по съдебната реформа да ги съгласувам с Цацаров“.
В програмата на ПП-ДБ една от конституционните опции е да се създаде прокурорска колегия, която да се определя от Парламента. Това е още по-лошо от всичко, което беше досега, защото по някакъв начин се официализира, но в крайна сметка конституционният монопол на прокуратурата е върху престъпленията от общ характер. Виждаме как партиите непрекъснато се договарят по тези теми. Те искат вече да легализират това парламентът да контролира гл. прокурор, което означава, че върху никоя партийна фигура прокурорът няма да може да повдига обвинения. Но всичко става не с Конституцията, а със Закона за съдебната власт, с промени в НПК и НК прокуратурата може да се промени радикално. Има предложение да се направят обжалваеми отказите за престъпление от общ характер за публичните престъпления. Може спокойно да се реши, че всеки акт, включително и Закона за надзор на гл. прокурор, да бъде редуциран до това, ако окръжен или районен прокурор откаже да повдигне обвинение, да може висшестоящата прокуратура да го отнесе пред съда. Това ще отнеме всяка възможност прокуратурата да своеволничи.


Въпреки всичко, което изговориха ПП, договорката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е единственото, което ще реши стоящите пред държавата проблеми. Те не са се събрали да се харесват, да се обичат и да си имат доверие, а да си изпълнят ангажиментите към избирателите – 1.3 млн., гласували България да има ясно евроатлантическо позициониране в тази геополитическа ситуация, да се опита да реализират политика за финансова стабилизация, да се махнат срамните паметници на чуждата окупация, защото докато това не стане, ние няма да имаме знак, че политическият ни елит се е еманципирал. Моментът е психологически и нека да пречупят тази граница. Можем а направим не 20, а 13 министерства. Ако искат да се борят корупцията, трябва да редуцират свръх държавата. Доколкото се чувствам част от демократичната и евроатлантическата общност, смятам, че тези хора имат национален дълг да направят тази коалиция. Корупцията идва от преразпределянето на порциите във властта – да намалят държавни агенции, бордове, хранилки, където се водят калинките – те са абсолютно излишни, и да останат само професионалистите, посочи в заключение Сотиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *