Регионът

Румъния и Молдова се стремят да разширят междусистемните газови и енергийни връзки до 2031 г.

By Irina Breilean,18-May

ЛОНДОН – Министерството на енергетиката на Румъния подписа меморандум за разбирателство (MoR) с Молдова на 17 май за разширяването на междусистемните газови връзки и електрическите мрежи, свързващи двете страни.

Според плановете, очертани от министерството, проектът ще се стреми да разшири капацитета на междусистемната връзка Яш-Унгени до 2031 г. Правителството също очерта планове за изграждането на Кишиневския пояс, който ще разшири тръбопровода Яш-Унгени-Кишинев.

„Чрез меморандума, подписан днес, започваме нов етап на сътрудничество в рамките на стратегическото партньорство между Румъния и Република Молдова“, каза министърът на енергетиката на Румъния Вирджил Попеску.

В областта на електроенергията меморандумът за разбирателство обхваща взаимното свързване на румънската и молдовската енергийни системи чрез въздушния електропровод 400 kV Сучава-Балти. Това ще изисква разширение на подстанциите 400kV Сучава и Балти.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Меморандумът за разбирателство също така очертава свързването на електропровода Husi-Cioara от 100 kV между двете страни, както и съвместно проучване за възможността за трета междусистемна връзка от 400 kV, свързваща мрежите на Румъния и Молдова. Беше спомената и възможността за обединяване на пазара на електроенергия в Молдова с пазара, организиран от румънския оператор Opcom. По-нататъшни планове обаче не бяха очертани.

„Мисля, че ще бъде трудно да се изпълнят всички условия, които споменаха“, каза участник на пазара.

„Тръбопроводът Яш-Унгени съществува от дълго време, но не съм сигурен колко се използва“, добави източникът. Търговецът също така се чудеше колко ще има икономически интерес от страна на Молдова да купува румънски газ, като се имат предвид последните високи цени.

„Това е безкрайна история“, каза източникът, имайки предвид развитието на енергийната инфраструктура на ромски. Той добави, че настоящият проект вероятно ще бъде „бавно изгаряне“, създавайки трудности за румънската страна поради липсата на 400kV транспортна инфраструктура.

Данните на ICIS показват, че Румъния е увеличила износа за Молдова по интерконектора Унгени в началото на декември 2022 г., като досега през 2023 г. към Молдова са постъпили 49 милиона кубични метра (mcm). Това представлява увеличение от 27 милиона кубични метра на годишна база.

Това се случва, след като наскоро Молдова  удвои целите за съхранение за 2023 г., като до октомври са необходими 45,6 милиона кубични метра.

Страната увеличи доставките от неруски източници в опит да постигне независимост от руския газ. Страната започна да купува  спотов газ  през октомври 2021 г. от полската държавна PGNiG и Ukrianian ERU.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *