Украйна

Не мисля, че ако се проведе референдум, много хора ще гласуват против ЕС и НАТО

Роден съм в СССР и съм работил там до 1991 г. като специалист енергетик. Мога да кажа, че тогава нямаше българи, украинци, евреи – всички бяха съветски граждани. Националността не се приветстваше. 70-80-те години връзката ни с България беше списанието „Жената днес“ – едно за цялото село, и песните на Емил Димитров и Лили Иванова. Съхранявахме архаичния език, нямахме писменост и никой не ни учеше на български. Дядо ми търсеше радио София, за да чува народна музика и плачеше с радиото. Съхранявахме, доколкото можем, езика, традициите и кухнята, но беше много сложно. Нито един българин не можеше да заеме висок пост. В един момент нещата станаха по-динамични, защото независима Украйна ни даде възможност да се развиват абсолютно всички националности, за което бесарабските българи сме много благодарни. Бил съм министър в три правителства и губернатор на Одеска област. Това коментира с пряко включване за Алтернативата Иван Плачков, бивш министър на енергетиката на Украйна, етнически българин.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

В окупираните територии училищата не разрешават никакъв език освен руски. Всичко друго е закрито – абсолютна национална дискриминация. Хората са подложени на грабежи, насилие и убийства.
Последната година често пътувам до България. Семейството ми е там и съм наясно със ситуацията. Украйна е много благодарна на България за помощта. Да, процесите са много сложни и ми е тежко да ги наблюдавам, но наблюдавам и как се променя общественото мнение. Обичам да разговарям с таксиметрови шофьори, от които 70% бяха за Русия, но последните два-три месеца не е така и се надявам, че в тази турбулентност хората ще разберат, че няма друг път освен ЕС и НАТО. Не мисля, че ако се проведе референдум, много хора ще гласуват против. Дай Боже в България да няма такива събития и политическа баталност като в Украйна.


За съжаление преди зимата имаше удари по енергийната инфраструктура и повече от 50% от нея е разрушена, но украинската енергосистема удържа и не беше блокирана. Възстановяването е сложно и трудно и удържаме баланса, но ракетните удари продължават. Нашата ПВО се справя. До отоплителния сезон ще възстановим необходимия минимум.
Днес най-важно за България е да използва за атомните централи горивото на Уестингхаус – алтернатива на руското. Заради санкциите на Росатом, Украйна може да стане външен консултант, защото имаме споразумение да произвеждаме топливо за реактори за Украйна. 70% от горивото ни за големите реактори е от Уестингхаус. Имаме два малки реактора, които също ще се правят, както и най-големите в Европа газови хранилища. Първо ги пълнехме с руски газ, минаващ през Украйна, а сега с европейски. Потенциалът е голям – 18-20 млрд. куб. м на година. Уверен съм, че украинската газотранспортна система и хранилища спокойно ще съхраняват газ и от Южен поток, и други коридори, каза накрая Плачков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *