България

България има нужда от операция „Чисти ръце“, не от сложни конституционни промени

На този етап като че ли има успокояване на страстите с оглед на това, че утре правителството ще мине. Оттук насетне на президента Радев ще му се налага да работи по-често с редовни правителства в хода на втория си мандат. Академик Денков не е особено емоционално действащ политик. Със сигурност президентът извърши доста неща, които могат да бъдат критикувани – напр. лъкатушещата му позиция за Украйна, коментарите му по отношение на това да бъде връчен или не мандатът, както и някои действия във вътрешно-политически план. Сега имаме дълбок и сериозен проблем – завладяната държава. В обществото витае усещане, което се генерира от недоволството на част от либерално-демократичната общност спрямо поведението на Радев. България няма намерение да излиза от НАТО и тези внушения са доста непочтени – те се правят, за да отклонят вниманието на същата тази либерално-демократична общност от сделката, която сключиха ПП-ДБ със считания доскоро за архивраг Борисов, а вече се търси и съдействието на Пеевски. ПП-ДБ са в много по-слаба позиция, защото се опитват да управляват с 63 депутати и ще бъдат зависими. Какво послание отправят с оглед, че животът на това правителство ще бъде доста лимитиран. Рационалното поведение на ПП-ДБ беше да остане в опозиция до местните избори. ГЕРБ все още имат много властови ресурс, влияние в публичното пространство и много говорители, които в по-голямата си част са идейно близки до ГЕРБ. Това коментира в студиото на алтернативата политологът доц. Иво Инджов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





ГЕРБ бяха заинтересовани и в двата случая на възможните коалиции да участват във властта. Не им беше дадена възможност сами да сформират правителство, което да изкара до местните избори и тогава нещата щяха да изглеждат доста по-различно за ПП-ДБ. Сега, след изтеклите записи, ПП си дават сметка, че ще загубят много привърженици в следствие на „порочната сватба“. Борисов е пристиснат до стената, плаши се най-вероятно от „Магнитски 3“. По време на предизборната си кампания ПП нито веднъж не извади тази тема. Защо според вас? Темата с имунитета на Борисов ще бъде проба дали съюзените с ГЕРБ партии държат на своите ценности. Те просто искат да имат правителство с ГЕРБ. Възможен е и натиск отвън. Стои и въпросът кой ще разпределя средствата по ПВУ. Все още ПП са различни от ГЕРБ, въпреки записа, защото той е само едно говорене. С гласа на Борисов има далеч по-брутални записи. По негово време България бе определяна като полуконсолидирана демокрация, плъзгаща се трайно към хибриден режим – от демокрация към авторитаризъм, спечелихме си и прозвището на завладяна държава.


Добре е, че имат намерение за конституционно мнозинство. И там опряха до ДПС и Пеевски, в чиито намерения няма как да сме сигурни, но това е дългосрочен процес. ГЕРБ дадоха и подсказка, че могат да си редят плаващи мнозинства в парламента.
ДБ вече е партия, която участва с министър в правителството. Няма значение дали имате номинално министри или не. Когато сте част от тази конфигурация, вие носите политическа отговорност. С оглед наближаващите местни избори тази малка коалиция ще загуби от протестната енергия, която можеше да бъде и трамплин. Но пък е възможно заплахата от тази загуба да се превърне в спойка, защото имаше много спекулации, че могат да се разцепят след местните избори. В София, поради натрупаното огромно недоволство към Фандъкова, най-вероятно ще имаме кмет, който няма да е от ГЕРБ, а ще е от либерално-демократичната общност. Но не бих казал вече същото за Пловдив и други големи градове. Трудно ще обяснявате, че хем сте заедно с ГЕРБ, хем сега искате да отстранявате техните кметове.
Самият факт, че Алексей Петров се активизира след дълго мълчание, показва, че различни сили имат интерес от тази коалиция. Покрай смъртта на двамата босове не вярвам, че имаме връщане към мутренските времена, макар да нямаме задълбочена информация.
Иван Христанов е начинаещ политик, когото много уважавам. Той изнесе темата „Капитан Андреево и незаслужено не намери място в листите на ПП. По-скоро го виждам като мажоритарен политик – на поредна нова партия не бих дал шанс.
Решенията трябва да се вземат в България. Мисля, че се преиграва с дебата изток-запад. България няма нужда от нов преход, който да възкреси символиката на това противопоставяне. Тя има нужда от операция „Чисти ръце“, а не от много сложни конституционни промени. Новото правителство би било съборено от ГЕРБ и интересите на Борисов, посочи в заключение доц. Инджов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *