България

Работата на прокуратурата не е по медиите, а да влезе в съда

Реформата на Възраждане не е реформа. С нея се връщаме назад, отпреди 89-а, в модел, показал се като неефективен. Когато трябва да се направи нещо като реформа по отношение функционалността на прокуратурата и повишаване на нейното качество се симулират реформи. През 2009 г. Следствието премина там и не се промени нищо. Погрешно се интерпретира, че от качеството на разследването зависи какви точно обвинителни актове ще бъдат внесени. Свидетели сме на кадрова политика от времето на Маргарита Попова насам, в която не са заложени никакви критерии за това какви прокурори ще се назначават и какво ще е кариерното им израстване. Това обезличи максимално прокуратурата – обвинителни актове по отношение на тежки икономически дела не се внасят. Официалното следствие е в МВР. ВСС са отговорни за това, че имаме такъв човек като гл. прокурор и че Сарафов е директор на НСлС. Зависимостите, които винаги са имали, са забелязани в момент, когато Гешев вече е ненужен на групата около него. Това коментира в студиото на Алтернативата следователят Бойко Атанасов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Още през 2016 г. споменах за делата „на трупчета“ и шпицкомандите. Сарафов беше единственият човек по действащото тогава законодателство, който можеше да иска използване на СРС-та и подслушване на магистрати. Ролята му е много по-назад във времето. Сега е ключова фигура, която тепърва ще трябва да дава обяснения. При този ВСС гл. прокурор може да стане всеки, дори Петьо Еврото.
Звеното на Гешев, от което се страхува Сарафов – хора, които се занимават с политически репресия и извиване на ръце – беше извадено от Специализираната прокуратура. В момента просто се разделиха на два лагера. Важно е Сарафов да каже кой му дава политически гръб. Наблюдаваме контролирани интервюта по различни медии, в които не се задават неудобни въпроси. Не ми е известно някой друг да говори за системата отвътре, освен мен. Колегата Милко Момчев даде интервю пред телевизия и заяви, че е готов да повдигне обвинение на Гешев. Миналата седмица напусна. С Гешев остана само групичката около него. Дано да го спасяват повече време, за да почне да говори. Той има какво да каже: как стои въпросът с кадруването, как неговите хора печелят конкурси последните две години, оказвал ли е натиск на ВСС. Виждаме, че се еманципира дотолкова, че се опитва да оказва влияние върху тях. Той е продукт на ВСС и те във всичките си дисциплинарки, които ми образуваха последните пет години, бяха негови адвокати. Зад всички тях стои Цацаров.


Показателно е, че Алексей Петров си позволява да съветва гл. прокурор, а официален съветник му беше приятел на Петров – Никола Филчев. Прокуратурата си действа тоталитарно, а Гешев още не се е опомнил. Предвид интелекта си той наскоро разбра, че е гл. прокурор. В момента се опитва да спаси всячески целия си антураж. Работата на прокуратурата не е по медиите, а да влезе в съда. Борисов със сигурност може да се страхува от работеща прокуратура, но не и от Гешев. Трябва да има уязвими и зависими хора, за да работят по такива дела, чиято специална селекция е изготвена от Гешев. Всичко говори за изграждане на апарат за извиване на ръце. Не вярвам и на политиците, че ще направят работещ модел на прокуратура. Тези схеми сега се осветяват, защото голяма част от заинтересованите лица притежават големи медии. Националните телевизии хванаха темата присърце. Нещата няма да се променят. Виждам, че Любена е тема, която се налага. Не се дава гласност на случващото се в прокуратурата като административни безобразия. Когато тя започне да работи нормално, няма да има нито Любена, нито Петьо Еврото. Ясно е, че тя е изпратена от Гешев. Сложени са ѝ думи докъде може да говори. Кристиян Христов пък е изпратен от другата страна, за да има противоборство. Използваният компромат престава да е компромат в момента, в който го използват – мафиотска игра с участието на огромни медии. Прокуратурата не направи нищо това да продължи да се развива. Не виждам скоро да се случи промяна. В момента всички работят този скандал да бъде заличен. След четвъртък всичко рязко ще приключи. На Гешев вече са му намазани ските и ще пътува. Той изпусна момента, в който можеше да сезира КС и може би вече щеше да има решение избраните членове да са стъпили в длъжност, посочи в заключение следователят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *