Управляващата коалиция не е „Магнитски“, а „Гешев“, защото Гешев върна на преговорната маса ГЕРБ

Факт е, че вече има работещ инструмент за разследване на главния прокурор, на съдебен контрол над произнасянията на прокуратурата, над отказите за образуване постановленията за привличане на обвиняеми и това е голяма крачка напред. Главният прокурор е поставен в ситуация, в която би могъл да бъде разследван при наличие на достатъчно данни за извършено от него престъпление. И тук свършва хубавото. Войната между институциите и отделни тени представители не носи нищо добро. Тя ясно показва, че сме в ситуация на овладяна държава от олигархични и криминални кръгове и истините ще започнат да валят. През последните седмици сме свидетели как различни представители на държавното обвинение и политически партии се замерват с истини, полуистини или изфабрикувани такива. Самият факт на тези обострени отношения показва, че сме били прави, когато много дълго време настоявахме за съдебна реформа и за ревизия в дейността на държавното обвинение. Това коментира в студиото на Алтернативата Димитър Стоянов от сайта БЪРД.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Преди няколко месеца бях казал, че Гешев е на крачка да задържи Борисов и че Борисов се опитва да си откупи политическата кожа с цената на главата на Гешев. Явно информаторите ми са били прави, защото от думите от записа се потвърждава. Сега много от маските падат. Не мога да кажа, че съм щастлив от това стечение на обстоятелствата, защото е трудно да твърдим, че това, което Гешев прави в момента, е правосъдие в чист вид, но от друга страна все пак разследванията са стартирани.
Поисканият днес имунитет [на депутат от ГЕРБ] е извън очаквания дневен ред. Това разследване е за престъпление срещу личността, а не за корупция и търговия с влияние. Борисов може да се спаси евентуално от свалянето на имунитет, но виждаме, че има нови разкрия по Барселонагейт и че фигурата му ясно се очертава в този казус. Очевидно някой е склонил да даде показания, защото се появяват нови фигури, вкл. руска връзка – един банкер. Ситуацията на Борисов се задълбочава и дори да не получи санкция, кариерата му практически приключва. Управляващата коалиция не е „Магнитски“, а „Гешев“, защото Гешев върна на преговорната маса ГЕРБ. Едва ли има функционер по върховете на ГЕРБ, който да е извън хипотезата на наказателното преследване. Ако утре ВСС не предприеме действия, с които да отстрани Гешев, още няколко заседания са реалистична прогноза за приключването на процедурата, независимо какъв ще бъде завършекът ѝ. В този си състав ВСС е много уязвим. Поведението му навежда на разсъждение, че разполага с достатъчно богат инструментариум да шантажира. Членовете на ВСС нямат имунитет и мога да бъдат разследвани от всяка инстанция. Бих бил учуден, ако не бъдат предприети мерки от страна на Гешев по отношение на членовете.


В последните 12-18 месеца Гешев се държи до голяма степен като политик. Няма да се учудя, ако излезе с обръщение към нацията, както би го направил патриархът или главният мюфтия. Очевидно има какво да покаже на широката общественост. Гешев е продукт на едно статукво. Без съгласието на Борисов и Пеевски, към момента, в който беше избран за гл. прокурор, никой не можеше да оглави която и да е от властите. Никой от „тримата големи“ не можеше да бъде избиран без тяхното съгласие. В ситуацията в България отпреди 2-4 седмици имаше твърде много негативи, които си имаха имена и адреси.
Твърдо убеден съм, че разкритията, които Къро способства, имат голяма връзка с неговата екзекуция. За Брат Галев нямаме данни да е бил в обтегнати отношения с когото и да било. Възможно е да е свидетелствал. Най-вероятно Ангел Христов е знаел премного за Борисов и Пеевски. Хипотезите са много. Факт е, че преди няколко месеца прокуратурата беше взела ясна страна във войната между Къро и Таки – на страната на Таки. За мен тези фрапантни и абсурдни пресконференции, на които се твърдеше, че сме част от ОПГ, бяха инспирирани от яснотата, че Каменов е дал показания пред чужда юрисдикция и че не е единствен. Към този момент Гешев се спрягаше, дори от собствениците на Нексо, като потенциален клиент на „Магнитски“ поради бездействието си по отношение на вече попаднали там хора.
Прилагането на санкции по „Магнитски“ очевидно създаде доста финансови и логистични трудности на г-н Пеевски. Гласуването само на Пеевски и Карадайъ за избраното вчера правителство беше демонстрация на настъпващото разделение в ДПС. Там Пеевски е икономически най-силният – овладял е икономическото лоби, което винаги има връх над политическото. Въпросът е докога ще е така? От изтеклото заседание на ПП стана ясно, че в ДПС предстоят промени.
Или утре Гешев ще бъде отстранен, или ще остане и ще започне една по-широка акция, която той може да нарече „Чисти ръце“, но може да се нарече просто „Спасяване кожата на Иван Гешев“, защото тя трябваше да се проведе в условия, в които той не е пред отстраняване, в каквато позиция е сега. Правителство ще има, докато Гешев е там, където е сега, посочи в заключение разследващият журналист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *