България

Хората в парламента творят противоконституционни закони. Наложително е ВНС

Очаквах Иван Гешев да говори други неща в днешното си обръщение. Мислех си, че все пак ще изнесе някакви данни, факти и обстоятелства, свързани с разследвания. Право да огласява данни по производство има само наблюдаващият прокурор, а всяко друго лице – с негово разрешение. Все пак Гешев би могъл да изнесе данни и очаквах да го направи. Вместо това той изрази свои намерения да оглави политически проект или да се включи към такъв и така да се бори със системата и корупцията. Не смятам, че това е най-добрият начин. Позицията на гл. прокурор ти дава много по-сериозни възможности, стига да не се поддаваш на натиск и влияние. Това, което наблюдавах през последните месеци, наистина ме изуми. Не можах да разбера действията му: пътуванията в чужбина, обявените обръщения към нацията, които всъщност не направи. Самото му освобождаване е в пряка връзка с Барселонагейт. Именно заради това дело Борисов изви ръцете на ПП и се споразумя с тях. Вероятно е имал информация какво ще се случи – дни преди тези събития беше викан в прокуратурата, на която отказа да направи ДНК за изготвяне на експертиза. Пеевски също е в схемата, но в крайна сметка него го изпраха много пъти. Той няма образувани дела, докато по отношение на Борисов все пак тече и разследване и в Испания, коментира в студиото на Алтернативата адв. Румяна Ченалова.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Прокурорската колегия няма никакво право да избира и. д. гл. прокурор. В ЗСД на три-четири места се казва, че тя може да освобождава всички с изключение на гл. прокурор. Последният се избира и освобождава от Пленума. Ролята на гл. прокурор е двояка. За разлика от председателите на ВАС и ВКС, той е самостоятелна част от прокуратурата и има двояко качество: мига, в който стане гл. прокурор, става и административен ръководител по право, а не по избор. Затова не може процедурата по отношение на избор и отстраняване от длъжност и освобождаване на административни ръководители да се прилага към фигурата на гл. прокурор. Това са тежки нарушения. Нарушена е и процедурата по неговото освобождаване, защото там законът мълчи. С последните изменения в ЗСВ се създаде абсолютен парадокс: например председателите на върховните съдилища и изборните членове на ВСС се освобождават с мнозинство от 17 гласа, а само гл. прокурор с 13. Липсва логика и мотивация.
Не мисля, че Сарафов е избор на Пленума, нито е избор на част от Коалицията. По-скоро смятам, че е на ДПС. Той не е по-различен от тези, които с години седяха начело на прокуратурата. Едва ли е най-добрият избор, но някой много искаше той да застане на това място.
В прокуратурата едно дело може да тръгне, но може и да не тръгне, могат да се изнудват страни чрез образуване или отказ от образуване на дела, да се решават въпроси, свързани пряко с интересите на хора. Много отдавна корупционната система неминуемо намери място и в съдебната власт. Идването на един или друг гл. прокурор на власт не е случайно. Помним как при избора си Гешев нямаше нито един конкурент, виждаме как сега се избира Сарафов, ако и да е и. д. При измененията на ЗСВ действително има противоконституционност, която идва и от правилото, че все пак когато се променя съществено дейността, организацията и структурата на съдебната власт, е необходимо да се произнесе ВНС. КС не може да върне Гешев. Решенията имат действие за в бъдеще. В решение на КС от 2003 г. изрично се казва, че когато се касае до промяна в структура, организация, правомощия и действия на всеки един от органите, разписани в конституцията (НС, МС, президент и съдебна власт), това е равносилно на промяната на формата на държавно управление. Промените от обикновено НС (от 2015 г.) също са противоконституционни. Те винаги могат да бъдат оспорени.


Нещата са изключително драматични. Разтревожена съм за законите, които се създават в момента. Наложително е да се свика ВНС. Хората, които са в парламента в момента, творят противоконституционни закони. Никой, стоял по върховете в прокуратурата, не трябва да е там. Доверието в нея не може да се върне, ако се назначават същите хора отново и отново. Нужни са хора, чийто модел на поведение е неопетнен. За съжаление наложената от Борисов система създаде модел на контрол чрез снимки и записи, което е форма на рекет и изнудване. В последните години наблюдаваме девалвация на компетентността. Прокуратурата действително се превърна в тържище – там се търгуват дела, посочи в заключение адв. Ченалова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *