България

При Волгин наблюдаваме грубо противоречие със социалната мисия на обществените медии

В закона има текст, който казва, че оневиняването на жестокост и насилие също се квалифицира като престъпление и подлежи на разследване. Професионалната общност в България е доста разединена. Радикализацията в обществото ни се дължи на липсата на дебат по обществено значими теми. Тук обществените медии със статута си трябва да бъдат водещи. В този случай ролята на СЕМ е да създава плуралистична медийна среда и стриктно да спазва закона, валиден за европейските демократични страни. В предаването си Волгин всеки път твърди, че то е глътка въздух и територия на свободното слово. Но в демократична страна се чуват различни гледни точки и гласове, така че той не може да бъде алтернатива на целия пазар. Това е голяма обида за историята на БНР като институция, която във времето на демократичен преход е била защитник на истински демократични и професионални стандарти, коментира в студиото на Алтернативата доц. Светлана Божилова.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





В мониторинговия доклад е казано, че има пропагандни внушения, но няма механизми СЕМ да бъде санкциониран. Той трябва да спазва закона и не бива да се превръща в жертвен агнец. Като човек, създал мониторинга по френски модел, искам да кажа, че не пропагандните внушения, а това, което би трябвало да се наблюдава като плурализъм на гледни точки, лесно може да бъде доказано. Не разбирам защо СЕМ се занимава с послания и пропагандни убеждения, като схемата е работеща и простичка: какви са схемите, какви са участниците и каква е позицията – по-скоро позитивна, по-скоро негативна или неутрална. Предаването на Волгин има над 90% само една гледна точка, дотам че в последното си излъчване нарича ПП-ДБ „либералфашисти“. Така че нарушен е член 6 от ЗРТ, свързан с плурализъм на гледни точки; пак там има изискване, че предаванията в обществените медии трябва да спомагат за разбирателството и толерантността. В закона липсва основополагащо изискване за обществените медии – че са призвани да са платформа за диалог и дебат, да съдействат за социално сцепление, а не разединение. Наблюдаваме грубо противоречие със социалната мисия на обществените медии. Така че в случая са налице две нарушения на чл. 6, свързан с дейността на обществените медии. Медиите не са класически търговски предприятия с цел печалба, а те работят с конституционни права, с граждански достъп, право на информация. Затова има регулация – стандарти и норми, които не бива да се прекрачват.


Добре е СЕМ да постави въпроса защо БНТ и БНР нямат обществен мултиплекс, защо плащат на частен телекомуникационен оператор 25 млн.? Защо на безценица преди години се продаде БТК и цифровизацията буквално фалира, като близо 1 млрд. лв. на българските данъкоплатци отидоха в кошчето за боклук? В член 10 са изброени принципи на радио-телевизионна дейност за всички оператори. Поне три от тях са в нарушение. Уморих се последната година и половина да слушам, че жестокостта и насилието са породени от случилото се след 2014 г. Знаете ли, че Русия не само не е допускала наблюдатели и журналисти в тези територии? Тя за миг не е сезирала нито ООН, нито Съвета на Европа за нарушенията. Насилието не се лекува с насилие. Вернер Румхорст подкрепяше идеята, че при груби и системни нарушения на закона могат да бъдат санкционирани не само генерални директори и членове на управителния съвет, но да бъдат отзовавани и членове на регулатора.
В член 16 присъства защита на психическото и физическо здраве на непълнолетни и малолетни. Предаванията на Волгин са смущаващи. То върви в уикенда по обяд, когато семействата обядват и са заедно. Децата го слушат заедно с родителите си и никой не говори за това. Член 17 изисква от СЕМ заедно с БНР, БНТ и медиите да направят кодекс за професионално поведение. Предложих гидът на BBC да бъде приложен и в нашите обществени медии. Отзвук не съм чула. А ко Волгин смята, че в БНР има други предавания, които нарушават тези клаузи, да бъде така добър да го каже публично и да се даде възможност да се провери експертно има ли плурализъм на гледни точки и нарушаване на стандарти. Ако той не спазва закона, има пътища за санкциониране. Санкции има и те са предвидени. Трябва да се ползват възможностите на обществените радио и телевизия в Европа. В предаването на Волгин не само от него, но и от събеседниците излизат лесно доказуеми неверни факти.
Колкото до конкурса за генерален директор на БНТ, ще се спра само на факт, който не може да бъде оборен: изборът трябва да е мотивирано решение с конкретни аргументи, а не с вдигане на ръка. Проектът на граждански форум „Свободно слово“ предвиждаше две степени при избор на членове на регулатора и едва тогава да влязат в НС и президентството и от тях да се избира. Сега този модел може да се ползва за гражданска квота, посочи в заключение доц. Божилова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *