АкцентБългария

Riafan.ru: Как президентът на България беше изолиран в Естония

(Дез)информация/Анализи

Владимир Тулин

Специализация – балкански страни, Близкия изток, Западна Европа.

Официалното посещение на президентът на България Румен Радев в Естония завърши с безпрецедентен скандал. Сега в София търсят виновните и хвърлят отговорност един върху друг.

А всичко започна толкова добре. През 2015 г. се появи Инициативата „Три морета“ (ИТМ), обединяваща 12 държави от ЕС. Това са точно всички онези държави, чиито народи някога са изграждали социализъм и комунизъм и също така не е ясно как Австрия е влязла в тази компания. Те веднага обявиха добрите си намерения, които, както знаете, проправят път не само към Ада, но и към „засилване на вътрешната интеграция в ЕС“.

На уебсайта на българското външно министерство пише:

„Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество, чийто основен фокус е задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по север-юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии и бизнеса“.

Всъщност основният акцент тук е да накарат тези страни да купуват американски втечнен газ на цени по-високи от руските и да изградят цялата необходима инфраструктура за това. Русия е тази, която изгражда газопроводи за своя сметка, а САЩ имат съюзници – сателити за тази цел, които не само сервилничат, но и за своя сметка изграждат терминали за американски газ, както направиха Полша и Литва, а също така прокарват пътища и комуникации до американските военни бази. Този факт, за моя изненада, беше потвърден от българското външно министерство на страницата на официалния му уебсайт, посветен на ИТМ:


„По инициатива на САЩ на среща в Букурещ стартира нова форма на сътрудничество със страните членки на ИТМ – Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation). България работи активно на всички срещи от този формат.“

В него се казва още, че за осъществяването на това сътрудничество се създава инвестиционен фонд, за който България внася 20 милиона евро. Нещо повече, той ще се намира в Люксембург. Това също е традиция на ЕС – парите от Източна Европа трябва да се пазят в Западна Европа. Ако за проамериканската интеграция в рамките на ИТМ не е нужно да се притеснявате, то за интеграцията в други области е „мисия невъзможна“. Причината е проста и тривиална – няма пари. Нямало ги е и преди коронавирусната пандемия и сега всичко се е влошило. Следователно, каквито и инициативи, алианси, съвети, съюзи да създадете, парите няма да се увеличат.

Една държава председателства ИТМ в продължение на една година, а през октомври ръководителите на всички 12 държави се събират в столицата й и предават знамето на ИТМ на държавния глава, който ще председателства следващия. До октомври Естония беше председател, а през 2021 г. България трябва да бъде. Но в тази балканска държава в продължение на почти четири месеца ежедневно се провеждат хиляди протести в големите градове, изискващи оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Освен това от време на време те предприемат нападение над парламента.

Протестиращите са подкрепени открито от президента Румен Радев. Тъй като и президентът, и министър-председателят са привърженици на регионалния комитет във Вашингтон или, на официален език, „подкрепят курса за по-нататъшно евроатлантическо развитие на България“, западните медии не отразяват особено тези протести, те не показват младежи, бити от полицията: в крайна сметка това не е Беларус – „това е съвсем друга работа“.

За Румен Радев председателството на страната му в ИТМ е много необходимо, тъй като тогава октомври 2021 г. в София ще пристигнат шефовете на 11 чужди държави и дори, може би, някой от ръководството на САЩ. Това ще се случи точно преди президентските избори, където той ще се кандидатира за преизбиране.

Организацията на официалните посещения на президента в чужбина обаче се извършва от външното министерство, което е подчинено на премиера, и той очевидно не е заинтересован от това настоящия държавен глава да остане на власт. Служители на външното министерство многократно са заявявали, че поради коронавирусната пандемия би било по-разумно удължаването на председателството на Естония до октомври 2022 г. Но Румен Радев настоя да пътува до Талин и излетя, въпреки че девет държавни глави на ИТМ отказаха да пътуват, предпочитайки да участват в конференцията онлайн.

По някакви канали обаче естонските власти получиха съобщение, че командирът на българските ВВС генерал Димитър Петров е болен от коронавирус и президентът Радев се е срещнал с него три дни преди посещението си в Естония. В резултат на това те отмениха срещата на българския президент с ръководителя на Естония Керсти Калюлайд и забраниха на него и членовете на българската делегация да напускат хотела. Румен Радев твърдеше, че е здрав и като доказателство, подобно на знаме, размаха отрицателния си тест за коронавирус, който беше направил преди да напусне България, но това не помогна.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Опитах се да си спомня – кога се е случвало настоящ държавен глава да бъде затворен на територията на друг? Подобен случай се е случвал, но не в демократична Естония, а в монархическа Австро-Унгария. Там, когато Първата световна война започва през 1914 г., военният министър на Сърбия Радомир Путник почива в курорта. Полицията го арестува, но след няколко часа го пуска и се извинява. Не знам дали естонските власти са се извинили на българския президент, но на следващия ден му беше позволено да отлети до дома си и му връчиха флага на ИТМ.

Завръщайки се в родината си, първото нещо, което президентът Радев направи, беше публично да нарече правителството мутри – това е думата, използвана неофициално за членове на организирани престъпни групи в България. Той изрази увереност, че Министерството на външните работи е информирало естонците за болестта на генерал Петров.

В отговор външното министерство публикува официално изявление:

„Противно на това, което президентът Радев нарече законно избраното българско правителство„ Мутри “, то е готово да организира и председателства инициативата„ Трите морета “, чието лице ще бъде българският президент.

Както виждате, президентът и българското външно министерство използват, така да се каже, недипломатични думи, когато общуват помежду си.

В социалните мрежи българите се чудят – кога ще се намери „руската следа“ в цялата тази история? Нито едно голямо събитие не е завършвало без нея. Някои се шегуват, че генерал Петров, от чиято болест всичко е започнало, е заразен с коронавирус от руски самолет, а други – от руска водка.

Коментар на АА

За съжаление най-пълното описание на казуса, разбира се с типичните интерпретации за източника, може да намерите в този руски сайт.

Изнесената информация беше потвърдена от мои източници във МВнР в значителната си част. Изключително е жалко, българските институции да си правят „номера“ зад гърба. Правителството стигна до там, че пусна партенката че естонското военно разузнаване било научило за позитивния тест на Радев, а истината е че от българска страна тази информация е услужливо подадена. И заради нея Румен Радев и неговата делегация са блокирани в хотел, което е безпрецедентна стъпка.

Още по-унизителна е степента на партизация на българската дипломация и на Министерството на външните работи. Както министър Захариева, така и заместник министърът, който е шеф на младежкото ГЕРБ, внасят абсурдна за професионална институция степен на партизация.

Институциите са над интересите на която и да е партия.

https://riafan.ru/1324473-kak-prezidenta-bolgarii-v-estonii-izolirovali-kolonka-vladimira-tulina

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Riafan.ru: Как президентът на България беше изолиран в Естония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *