Украйна

Руско-украинската война: подготвителни действия на УОС в южната част на страната и метежът на Пригожин

Положението на фронта

Юг

Настъплението на Украинските отбранителни сили (УОС) в южната част на страната се намира в началната си фаза и наподобява операцията по освобождаването на деснобрежната част на Херсонска област, когато УОС първо обезкървяват противника за известен период от време, преди да преминат към основната фаза на настъпление. Тази фаза може да бъде наречена формиращи действия, предназначени да създадат благоприятни условия за основната атака. Те включват заемане на изгодни позиции, унищожаване на логистиката на противника, разчистване на минни полета и др. Такива действия се извършват от ограничени сили, докато основните сили изчакват основната атака. Всъщност досега УОС са провеждали всичките си операции в ротни групи, без да привлича основните сили, и в полоса от 8-10 км от основната отбранителна линия, т.нар. линия Суровикина. Тази отбранителна линия е подготвяна от руснаците от около половин година и предвижда минни полета, противотанкови пирамиди, бетонни укрепления, огневи позиции.

За да противодейства на тези формиращи действия, руското командване започва да използва сили и резерви, съизмерими със спирането на сериозно пълноценно настъпление. Сега ще е необходимо време, за да може УОС да унищожат резервите, ангажирани от руснаците в по-слабо подготвени отбранителни линии. Това е и причината, поради която настъплението на този етап не е бързо. Ключовото е унищожаването на силите и средствата на противника, а не напредването. А това означава, че в близко бъдеще ще има интензивни боеве без особени промени в линията, докато руснаците нямат проблеми с резервите и боеприпасите.

За това, че такива проблеми са съвсем реална перспектива за руснаците, свидетелстват методичните удари в тила им, чийто последен пример е ударът по моста Чонгар. Подобни удари прекъсват връзката между окупираната южна част на Украйна и окупирания Крим, което създава проблеми както за руските сили, сражаващи се в южната част на Украйна, така и за пътищата им за бягство.

Като се има предвид опитът от Херсонската операция, процесът на изтегляне на резервите и унищожаване на руската логистика може да отнеме няколко седмици. След което ще започне основната фаза на настъплението, като ще се използва пълният потенциал на бригадите, които се подготвят да освободят окупираната територия.

Бахмут

Продължава настъплението на УОС в северозападна и югозападна посока от града. През изминалата седмица украинските части успяха да укрепят редица позиции и да осигурят пълно артилерийско покритие не само на самия град, но и на входа към него. Това дава възможност не само равномерно да се унищожава с артилерийски огън разположената в Бахмут руска групировка, но и да се провеждат успешни пехотни контраатаки.

Наблюдава се и активизиране на украинските части в самия град. Те успяха да напреднат по няколко улици и да си възвърнат позициите в някои градски квартали. Това е значителен напредък в града, след като руснаците обявиха „тоталното“ му превземане.

Руското командване вече е подсилило групата, която се сражава в Бахмут, за да удържи фланговете ѝ. Това от своя страна увеличава задачите на СОУ за унищожаване на противника и обкръжаване на групировката му в града. За последното все още е рано да се говори, но предпоставките за него вече се очертават.

Луганско направление

На фона на тежките боеве в южната част на страната руснаците се активизираха в Луганското направление. В момента най-тежките сражения се водят край Белогоровка. Там врагът се опитва да атакува активно ротата „Буря“ и на практика повтаря тактиката, която беше използвана край Бахмут. По-специално, действията на нападателите се прикриват от механизирани и въздушнодесантни войски, както и от артилерия и авиация. Наред с другото, подобни действия са опит на противника да подобри отбранителните си линии, както и да принуди УОС да подсилят това направление и да прехвърли резерви от други райони. Подобни действия на руснаците обаче са ефективно блокирани от силите на отбраняващите се там украински части и не оказват влияние върху операциите на СОУ на юг и около Бахмут.

Бунтът на Пригожин

Главна новина: В петък вечерта на 23 юни в каналите на телеграмата на ЧВК „Вагнер“ беше публикувано видео с последиците от предполагаем ракетен удар по тиловите ѝ лагери. Евгений Пригожин обвинява „военното ръководство на страната“ за удара и обещава, че „злото ще бъде спряно“. След тези негови думи, по-късно същия ден, руското министерство на отбраната заяви, че информацията от името на Пригожин за предполагаемия удар по тиловите лагери на „Вагнер“ е лъжа и провокация. От своя страна Националният антитерористичен комитет на Русия заяви, че ФСБ е образувала дело по факта на призоваване към въоръжено въстание.

Сутринта на 24 юни частите на ЧВК „Вагнер“ установяват контрол над всички военни обекти в Ростов, включително летището и щаба на Южния военен окръг, и започват да се придвижват към Москва. По време на придвижването колоните на ЧВК „Вагнер“ са подложени на опити за въздушни удари от страна на руските ВВС. Според Пригожин поне три хеликоптера са били унищожени, като някои екипажи са отказали да изпълнят мисията. 

По същото време базираният в Санкт Петербург център „Вагнер“ на ЧВК е окупиран от руските специални служби и са извършени обиски.

По-късно Националният антитерористичен комитет на Руската федерация съобщи, че в Москва и Московска област е въведен режим на антитерористична операция (ОТО).

По обед на 24 юни президентът Путин направи обръщение. В него той призова за единство, консолидация и отговорност и заяви, че въоръжените сили са получили необходимата заповед за неутрализиране на организаторите на въоръженото въстание. Започнаха укрепителни работи по далечните подстъпи към Москва. Магистралите „Дон“, „Урал“ и „Крим“ са частично блокирани в Московска област. Министерството на транспорта на Московска област съобщи, че е блокиран мостът над река Ока на Симферополската магистрала край Серпухов.

Пригожин е отказал да сложи оръжие. Ръководителят на ЧВК „Вагнер“ не се съгласи с президента, че той извършва предателство спрямо родината. Той заяви, че всички бойци на ЧВК „Вагнер“ „са се борили и се борят“ и няма да се „предадат по искане на президента, ФСБ и когото и да било.

Колоната от 40-50 единици техника, включително танкове и една РСЗО БМ-21 „Град“, премина през Воронеж и продължи да следва в посока Москва.

Вечерта на 24 юни се появи новина, че президентът на Беларус Лукашенко, съгласувано с Путин, е провел разговори с Пригожин, в резултат на които последният е заявил, че „Вагнер“ обръща колоните си в обратна посока. След това руските медии съобщиха, че наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, а наемниците от ЧВК „Вагнер“, като членове на СВО, ще получат съдебен имунитет.

Руските медии също така признаха, че руската армия е загубила шест хеликоптера и един самолет заради действията на Вагнер. Според тях заедно със самолетите са загинали 12 пилоти, като все още не е известно и колко души са били в летателните апарати.

Защо е важно: Трябва да се отбележи, че въоръженият бунт на Пригожин не беше неочакван. Имаше много индикации, че ситуацията с него и Шойгу може да се развие по този начин. Единственият въпрос беше кога ще се случи това. Очакваше се, че подобна ситуация ще започне да се развива на фона на сериозните поражения за руснаците по време на украинската офанзива. Но Пригожин започна да действа отрано. Може да има няколко обяснения защо той започна да действа сега. Възможно е Пригожин, който разполага с реална информация за ситуацията на фронтовете и за търканията между „кремълските кули“, да е решил, че разполага с достатъчно власт и че сега е подходящият момент да започне да действа, за да увеличи политическата си тежест и да заеме по-изгодна позиция на руския политически Олимп. Не бива да се изключва и възможността една от „кремълските кули“ да е решила да отстрани упорития собственик на Вагнер, а последният да е решил да прояви изпреварваща активност.

Независимо от факта, че Пригожин така и не стигна до Москва, неговият бунт (за пореден път) показа слабостта както на режима на Путин, така и на самия Путин. Целият свят можеше да види, че Путин не е в състояние да контролира ситуацията в страната. Паническият отговор на руското правителство на бунта на Вагнер показа, че обвивката на Путин за стабилност („всичко е фиксирано и под контрол“) не е нищо повече от балон, надут от пропагандата и вероятно ще се спука при всяко подобно нещастие. А ОДКБ за пореден път потвърди, че не е нищо повече от карикатурна измама. 

Игор Гиркин, руски терорист и бивш министър на отбраната на „ДНР“, даде интересно описание на инцидента. В своя канал в Телеграм той написа следното: „Принуден съм с горчивина да призная, че Руската федерация е с една крачка по-близо до своята окончателна и безвъзвратна гибел… От днес Руската федерация има двама президенти – истинският президент Евгений Викторович Пригожин и зиц-президентът за седянки Владимир Владимирович Путин. Дори да приемем, че „Това е, разделяме се“ – остава да кажем, че превратът е успял.  Вторият (де факто) човек в държавата е насилствено отстранен от властта.

Какво ще се случи по-нататък с Пригожин, ще покажат следващите няколко дни. Едва ли може да се свалят шест хеликоптера и един самолет, да се завземе областното командване, да се изплаши страната, да се обвини в държавна измяна и просто да се върне в тиловите лагери, сякаш нищо не се е случило.

Бунтът на Пригожин и последиците от него, които със сигурност ще се усетят, при всички случаи играят в полза на Украйна, тъй като допълнително отслабват и деморализират руската армия, която се сражава в Украйна. Въпреки това „борбата с паяците във вътрешноруската банка“ не означава, че руската групировка в Украйна веднага ще се разпадне. То обаче полага солидна основа за такъв процес, чиято скорост ще зависи от ефективността на действията на фронта на УОС и от действията, предприети от руските власти след бунта на Пригожин.

Възстановяване на Украйна

Основна новина: На 21-22 юни в Лондон се проведе международна конференция за възстановяването на Украйна. На събитието присъстваха лидери и представители на повече от 60 държави и над 400 компании от 38 държави.

Подробности: Сред основните резултати от конференцията бяха следните:

– Голям пакет от финансова подкрепа от Обединеното кралство, включващ 3 млрд. долара допълнителни гаранции за разблокиране на заеми от Световната банка и 240 млн. лири стерлинги двустранна помощ;

– ангажимент от страна на ЕС, който, ако бъде одобрен от Европейския парламент и Съвета, ще набере до 50 млрд. евро за 4 години под формата на безвъзмездни средства и заеми;

– 1,3 млрд. долара от САЩ за модернизиране на енергийната система и критичната инфраструктура на Украйна

Подкрепа и ангажимент от страна на международния бизнес и частния сектор. По-специално, почти 500 компании от 42 държави и 21 сектора на стойност над 5,2 трилиона долара подписаха Бизнес договора за Украйна, с което изразиха намерението си да подкрепят възстановяването на Украйна;

– Европейската банка за възстановяване и развитие се стреми да набере от 3 до 5 млрд. евро нов капитал от акционери с британска подкрепа, което може да доведе до четирикратно увеличение на инвестициите.

Като цяло Украйна може да получи поне 59 млрд. долара за възстановяване през следващите години.

Защо е важно: Конференцията за възстановяване на Украйна изпрати ясно послание, че Западът не само подкрепя Украйна по време на руската военна агресия, но ще продължи да я подкрепя и в мирно време. С други думи, Западът вярва, че Украйна ще се запази като суверенна и независима държава и че ще се нуждае от сериозна помощ, за да се възстанови. Без тази вяра конференцията и нещата, които бяха обявени на нея, нямаше да бъдат възможни.

В същото време обявените на конференцията суми няма да покрият дори 10 % от нуждите за следвоенно възстановяване. Ето защо е необходим механизъм за конфискуване на замразените руски активи, който в момента се подготвя. С негова помощ на Русия могат да бъдат конфискувани 500 млрд. долара, което е 2/3 от сумата, необходима за възстановяването.

Игор Федик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *