Uncategorised

Наблюдаваме процес по реабилитация на децата и внуците на убийците след 9 IX

Покрай протеста срещу пропагандата на Волгин по БНР тръгна инициативата на над 80 граждани за групово дело срещу него да това, че пропагандира Народния съд. Така влязох в темата за загиналите – разстреляните, безследно изчезналите и заличените след 9 IX от Народния съд и преди него. Прочетох интервю на Наско Мандаджиев с ген. Мирчо Спасов от 1984 г. във в. Отечествен фронт, но тогава не е имало как да го публикува в пълнота. То е толкова разтърсващо, че не ми дава мира от месец насам, защото там се казва как всяка нощ слез 9 IX по заповед на Москва се извеждат враговете на народа и ги разстрелват. Зададох си въпроса ако действително това свидетелство е за 10-15 камиона всяка нощ в продължение на сто дни с по 10-15 човека на камион, това не прави ли 15-20 хил. човека? Представете си каква маса от леш е това. Замислих се къде са тези хора? Вече 34 години след 1989 г. из цялата страна виждаме паметници на загиналите партизани и борци против фашизма и капитализма, но нямаме един паметник или костница на тези 15-20 хил. човека, които са изтребени, преди да бъде назначен Народният съд. Те именно това са бързали да свършат, коментира в студиото на Алтернативата д-р Цветан Томчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Тръгнах из Пернишко и Радомирско, за да разговарям с различни хора и да ги питам какво помнят. Стигнах до потресаващи разкази, след които не можех да заспя. Вчера разговарях с Иво Дошев, който ми каза, че има запис на жена от Червена могила, твърдяща, че по време на строителството на металургичния комбинат леярната е построена именно върху масов гроб. Български летец години след това споделя как е чувал всяка нощ гърмежите на разстрелите. И ако действително комбинатът е построен върху масов гроб, започвам да се замислям да не би той да е построен именно с тази цел. Първата му копка е направена през 1976 г. от Т. Живков. Със задачата се заема Огнян Дойнов, специалист в ЦК на Партията по отношение на научно-техническия прогрес и той предлага да се построи този завод по японска технология. До 90-а заводът е навлякъл над 2 млрд. лв. загуби за държавата.


Понеже става дума за ДС, понеже говорим за Народен съд и нашия пропагандист от Националното радио, призовавам зрителите да дадат показания за масови гробове, ако някъде се знае за такива, за да покажем на тези какво причиниха на България. През целия период след края на ПСВ в България е имало около 800 платени от Коминтерна активисти – т.нар. ятаци, партизани, които на 9 IX стават 9-10 хил. Но после са признати 250 хил. активни борци, а през 89-а членовете на БКП са 1 млн., чиито роднини също се ползваха с привилегии. Тайната и мълчанието са ни огромен проблем. Сега наблюдаваме един процес, който е реабилитация на децата и внуците на убийците. Ако ни се обадят граждани във връзка с масови гробове, ще направим организация. Дано някой от Червена могила да се обади. Очаквам да ни потърсят от целия регион. Не говорим за отмъщение, а за памет. В учебниците по история учениците учат съвсем малко за Народния съд и за зверствата на комунизма. Никой не знае за масовите убийства. Виждаме чешми, издигнати в памет на партизани, а за хилядите избити няма един поставен камък, посочи в заключение д-р Томчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *