Украйна

Украйна е огромна изненада: там липсва фелдфебелски дух

По повод репортажа си „Гласове от Украйна“ журналистката Ирина Недева коментира в студиото на Алтернативата: Виждаш как една нация живее под непрекъснат обстрел. Терорът, който упражнява руската държава върху суверенна Украйна, наистина го усещаш с кожата си. През май имахме „честта“ да видим по какъв начин Русия пречи на Украйна да отбележи Деня на Европа, когато започнаха масираните ракетни удари, вкл. върху Киев. Видяхме и как се работи в бомбоубежище. В Украйна осъзнах, че българският народ има много висока степен на ангажираност, за която не си даваме сметка. Много често медиите попадаме в собствените си клишета, например че народът ни е крайно русофилски. Но акцията на Манол Пейков е доказателство, че се излиза и извън клишетата. Другото е рязкото падане на рейтинга на Путин, и донякъде на Русия, след началото на широкомащабната война, защото случващото се в Украйна не е от 24 февруари. Така изпускаме огромната съпричастност в голяма част от българското население, която няма да си залепи етикета „русофоб“ и не се интересува дали медиите налагат разказа за разделението – един от кремълските наративи, внушаващи напрежение и потенциал за гражданска война. Вчера Зеленски посочи, че лидерите са виновни за разделението. Трябва да си даваме сметка, че сред съгражданите ни има човечност и че не са толкова глупави.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





По случайно стечение на обстоятелствата всички чакаха да има начало на военни действия и това се говореше от службите за сигурност на западните демокрации, а Русия отричаше. Промяната на общественото мнение дойде от реалното вкарване в ситуация: хората видяха какво означава да живееш под терора на съседна държава. Медиите ни не са в състояние да поддържат кореспонденти там – скъпо струващо упражнение. Оказва се, че просто не можем да удържим на медийния фронт. Затова когато чуваме свидетелствата от Украйна, те ни звучат толкова шокиращо.
Дълго време президентът Радев изглеждаше във външните си изказвания като човек, който се опитва да запази евроатлантическата си видимост. След 24.02 виждам точно обратното. Политическата двойственост на лидерите ни се отнася и до Борисов. Но войната изясни много неща на българската политическа сцена. Оказа се, че двойствените играчи трябва да си съберат образа.


Затварянето на среща за медии е симптоматично. Но освен езика на тялото при Радев, тази напрегнатост, фактът, че сетингът беше измислен като за две враждуващи страни, влиза в рязък контраст с начина, по който изглежда посрещането на Зеленски от президента на Чехия.
Поредицата ми ще бъде от десетина епизода. Ще погледнем в кухнята на медиите. Ще съществува и като подкаст поредица. Най-голямата ми изненада от Украйна е как при целия този ужас, една жена ми показа разрушената си кухня и същевременно беше загрижена за нас, защото сме хора. Мечтата ми е да чуя тези думи от устата на българския политически елит. На фронта има много интелектуалци. Смята се, че медиите са важна част, но не е задължително да бъдат мобилизирани. Не взимат и хора със здравословни проблеми, т.е. човешкият потенциал не се използва като пушечно месо. Украйна е огромна изненада – общество, което иска да живее и живее в 21 в. като шарена европейска демокрация с демилитаризиран дух. Там липсва фелдфебелски дух, посочи в заключение Недева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *