Uncategorised

Закупуването на газ в Китай е свързано не само с енергийната сигурност

By Stephen Stapczynski,July, 2023, bloomberg.com

„Енергийната сигурност“ се превърна в модерна фраза за обяснение на плановете на много страни за изграждане на доставки на гориво. И това със сигурност е голяма причина зад ръста на разходите на Китай да се снабдява с природен газ за дълго време в бъдещето.

Но има още нещо в стратегията на нацията: неумолимата скорост на сделките за доставки засилва влиянието на втората по големина икономика в света на най-бързо развиващия се пазар на изкопаеми горива.

За трета поредна година китайските компании се съгласяват да купуват повече втечнен природен газ в дългосрочен план, отколкото всяка отделна нация. Вносителите непрекъснато подписват някои от най-дългите и големи договори в индустрията и правителството е доволно, ако подписват повече.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Тези сделки заключват втечнен природен газ през средата на века, за да помогнат за избягване на енергиен недостиг — като тези, с които страната се сблъска през последните години поради проблеми с доставките на въглища и водноелектрически централи. В същото време тласъкът разширява контрола на Китай върху глобалните газови доставки.

Можехте да видите тази втора точка в разгара си миналата година. Купувачите на втечнен природен газ в страната се превърнаха в доставчици, играещи ключова роля в балансирането на пазара чрез препродаване на спот доставки на европейски вносители, които бързат да заменят газа от тръбопроводи от Русия.

Китай започна стремежа си към дългосрочни договори през 2021 г., след като отношенията със САЩ се подобриха. Докато вносът намаля миналата година отчасти поради по-слабото търсене на фона на ограниченията на Covid, китайските купувачи подновиха усилията си, след като руската инвазия в Украйна прекъсна тръбопровода за газ към Европа.

Това е стратегията на Китай, когато става въпрос за енергия и суровини. От мед до редкоземни елементи, той се опитва да разшири влиянието си върху нещата, които са жизненоважни както за икономиката на нацията, така и за световната. Страната е на път да бъде най-големият вносител на LNG през 2023 г., като търсенето ще се удвои приблизително през следващото десетилетие.

LNG задвижването дава на нацията място на масата за глобалната морска търговия с газ, въпреки че не е износител. Освен това доставчиците са нетърпеливи да ухажват китайските купувачи, тъй като никой друг вносител няма да обещае да купува газ за близо 30 години.

Резултатът: Китай може да осигури стабилност по време на периоди на глобален недостиг, но може да спре доставките и да повиши цените, ако нуждите у дома трябва да бъдат задоволени. Така или иначе, нацията ще оформя бъдещето на индустрията за десетилетия напред.

Предстоящо

Срещата на върха за устойчив бизнес на Bloomberg се завръща в Сингапур на 26 юли. Събитието ще събере бизнес лидери и инвеститори от цял свят, за да обсъдят иновациите и най-добрите практики. 

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *