България

Израз на краен примитивизъм е да търсим изопачена гордост в миналото

Проблемът в България е, че ако броим привържениците на режима на Путин, те не са повече, отколкото в другите страни, но действат в изкривена медийна среда, която вместо да подпомага нормален обществен дебат, дава думата на най-кресливите. Достатъчно е да споменем Възраждане и един куп т. нар. анализатори. Не знам с какво могат да са полезни – нещо, което да ги накара да се замислят и да им даде вярна представа. Може да има сблъсък на мнения, но не и откровено фашистка пропаганда и лъжи. И това е ежедневно. Оттам се създават погрешни впечатления, а това пречи на хората да формират правилно мнение. Образованието е застинало в годините на развития социализъм. Не виждам нещо да се е променило в учебните програми. Особено потресаващ е начинът, по който се изучава историята в България – примитивно и емоционално. Няма държава, в която така да се изучава история. Тя трябва да се изучава чрез факти. Българите излизат от училището функционално неграмотни и не са в състояние да преценяват елементарни обществени събития. И това се вижда по отношение на Русия. Термини като „освободителка“ и „поробителка“ не могат да присъстват в едно съвременно обучение. Представата е изкривена за всички периоди, коментира в студиото на Алтернативата политическият анализатор Вирджиния Велчева.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Всички изказвания на президента извикват съвсем логични въпроси, които никой не задава. Основна задача на медиите е да информират обществото и да поднасят достоверна информация. Хората все повече затъват в конспиративни теории.
Президентът с ушанката доста обича да спекулира с темата „национални интереси“, а те не може да са нечия приумица. Те трябва да са дефинирани, а това за последно се е случвало през далечната 1997 г., когато сред кризата с Жан Виденов идва правителството на Иван Костов. Тогава НС гласува с голямо мнозинство Декларация за национално съгласие, чиито приоритети се нуждаят от актуализация, но доколкото такава не е направена, трябва да приемем, че това са ни националните приоритети, където достойното ни членство в ЕС и НАТО е поставено на челно място. Ако имахме президент на място, добре би било на 3-4-5 години да се прави широко обсъждане по темата. След приемането ни в ЕС и НАТО сякаш нямаме национална цел, за която да работим. Пътят за национално обединение е да се види какво може да изведе България напред. Израз на краен примитивизъм е непрекъснато да търсим изопачена гордост в миналото. Патриотизмът не е да си татуираш Ботев или Левски, да развееш знаме или да се облечеш в носия. В България градската култура е водела нещата напред. Идеолозите на Възраждането ни до един са учили в чужбина. Ако българските учители се пуснат на тест ПИЗА или дори на матурите, колко от тях ще ги издържат, а какво остава за учениците… За да може обикновеният българин адекватно да оцени събитията в света, в който живее, трябва да има нужните познания. Примитивният патриотизъм, подклаждан в България и Македония, е именно с цел да се разгарят такива спорове.


Навсякъде има политици със зависимости, но те не определят общественото мнение, докато в България им е дадена безкритична трибуна. Не е лошо, че се появяват, но няма кой да ги контролира и опровергава, когато ръсят откровени лъжи. Не мога да си обясня поведението на журналистите.
Виждаме, че ГЕРБ и ДПС са принудени да поддържат, поне публично, проевропейската линия, което е положителен факт. В политиката не е важен крайният акт, понякога е по-добре просто да заявиш позиция. Надявам се при промените в конституцията действително да се стигне до ревизиране на служебните правителства – ако няма такава институция, много по-бързо ще се решават правителствени кризи. Това е едно от нещата, които трябва да се преосмислят, за да се ограничи едноличната власт на президента. Виждаме, че той използва безконтролната си власт, за да назначава посланици, които трудно могат да бъдат сменяни.
При голям процент функционално неграмотни много лесно проникват конспиративни теории и пропаганда. А знаем, че още от времето на Коминтерна Русия е доста добра в пропагандата. Нещата все пак вървят в една посока и тази линия е неотменима, посочи в заключение Велчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *