Светът

Петролният гигант BP призовава за повече инвестиции в петрола и газа, докато енергийния преход се ускорява

August/2023, deccanherald.com

Миналата година световните цени на природния газ скочиха седем пъти, тъй като 3% от световните доставки на газ бяха засегнати след руското нахлуване  в Украйна.

Световната петролна компания British Petroleum заяви, че светът трябва да инвестира в добива на нефт и газ, за да избегне рязко покачване на цените и същевременно да ускори енергийния преход за борба с емисиите на парникови газове.

Миналата година световните цени на газа скочиха седем пъти, тъй като 3 % от световните доставки на газ бяха засегнати вследствие на нахлуването на Русия в Украйна, което принуди страните да увеличат енергийните си разходи и да преминат към използването на въглища, заяви главният изпълнителен директор на BP Bernard Looney.

„Трябва да правим и двете неща. Трябва да инвестираме в днешната енергийна система отговорно и в същото време, трябва да инвестираме в ускоряване на енергийния преход“, заяви  Bernard Looney на конференцията на Б20.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Енергийният преход трябва да бъде планомерен, за да се запази темпото му, тъй като нивата на емисиите са се увеличили след Парижката конференцията за изменението на климата през 2015 г., въпреки глобалните усилия, каза той.

Базираната в Париж Международна агенция за енергиен надзор очаква световното търсене на петрол да достигне 2,2 млн. барела на ден през тази година. Looney заяви, че компанията му ще инвестира 40% от капитала си в проекти за енергиен преход до средата на тази декада.

Looney заяви, че компанията му ще инвестира 40% от капитала си в проекти за енергиен преход до средата на и 50% до края на това десетилетие. „Ние ще инвестираме между 55 и 65 млрд. долара като BP в това десетилетие в двигатели на растежа на енергийния преход“, каза той.

BP инвестира в газовия сектор на Индия, а нейното рисково подразделение купи дял в стартъпа BluSmart за електрически превози.

„Очаквам, че ще направим повече в Индия през следващите години“, каза Looney. 

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *