България

Разликата между добрите намерения и реализацията им е силното лидерство на всяко ниво

Когато се впуснах в начинанието да вляза в политиката, очакванията ми бяха правилни в посока на това какво да очаквам и откъм положителната страна, и откъм не толкова положителната. Едва ли съм имал заблуди какво значи да се бориш за промяна и да се изправиш срещу дългогодишни проблеми. Доста динамично е, но съм изключително положително настроен за това, което следва. Ако влизаш в политиката и обществената дейност с нагласата, че тя се прави както се управлява една компания, това едва ли води до положителни резултати. Извън опита ми като предприемач, инвеститор и управляващ партньор във фонд за рискови инвестиции всъщност дълго време съм прекарвал като част от бордове на неправителствени организации, които съм изграждал от нулата; изграждал съм системни инструменти, където решенията трябва да се вземат с консенсус и нивото на отчетност и прозрачност е на много по-високо ниво. Прекарал съм доста години и в бордове като настоятелството на Американския университет, които са ме подготвили за начина на мислене, нужен на един общественик, и чудесно знам какво е общото и какво не трябва да се пренася от бизнес света. За управлението на обществен ресурс е нужно ниво на прозрачност, допълнително разясняване при комуникацията, да се работи с много различни и противостоящи си интереси и много повече диалог, както и да работим в интереса на всички. Докато в компанията избираш кой да бъде около теб. Мащабът е доста различен. Не трябва да имаш никаква емоционална обремененост, защото ти си кмет на всички софиянци, коментира в студиото на Алтернативата Васил Терзиев, кандидат на ПП-ДБ и Спаси София за кмет на София.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


По-добрите резултати винаги идват, когато имаш дългосрочна цел, когато си успял да обединиш повечето хора и когато разбираш, че се налага да работиш със сътрудници, които трябва да бъдат мотивирани, и да ги накараш да играят като отбор. Откъм системност тези неща доста се припокриват с частния бизнес. Допуснатите паралелни власти в управлението на София са невидими. Борбата с корупцията е дългосрочно предизвикателство, но сме твърдо решени да я водим от ден първи чрез вдигане нивото на прозрачност и Общината да си влезе във всичките контролни механизми, въвеждайки система за оценка на корупцията. Когато имаш посока, ще намериш и пътя. Черните списъци, съразмерните глоби спрямо големината на проектите и пр. биха помогнали да излезем от този цикъл, където едни и същи фирми създават едни и същи проблеми. Колкото до смяната на човек или фирма, ако не се промени самата система, ако не направиш по-добра тръжна процедира през 2025 г., когато идва подновяването на договорите, ако не ти е стремеж да промениш нещата системно, то ще дойде друга фирма и ще роди същия резултат.
Трябва да знаеш, че всяко едно решение, освен че води към крайната цел, е и приемливо и оттам насетне трябва да начертаеш пътя между днешния ден и голямата цел. В бизнеса е същото. Този път съм го извървял със стотици компании, които от нулата са постигнали международен успех; екипи, които са наясно с проблемите и процесите и каква е организацията на работа, за да се постигне това и да не живеем в света само на добрите намерения.
Работим активно, за да спечелим убедително изборите. Ние сме единна управленска конструкция, обединили сме се около общи цели и визия, участвали сме в подбора на хората и работим като екип. Разликата между добрите намерения и реализацията им е силното лидерство на всяко едно ниво, за да може всеки да си тежи на мястото. Трябва да се случват както малките, така и големите неща. Имаме дълъг списък и в двете посоки, което не значи, че от ден първи не трябва да започнем да мислим по големите теми, които чакат решения и са доста капиталоемки.


Единият въпрос е какво трябва да направим, за да запазим наличните зелени площи в кварталите – за да може те да бъдат използвани по предназначение и да се запази качеството на средата? Другата част от уравнението е накъде искаме да се развива градът. Там, където не трябва по никакъв начин да се строи, това са парковете: Южен парк, Борисовата градина и пр. При къпалнята „Мария Луиза“ общината трябва да отстоява интереса на гражданите, а не на г-н Гайтански. За опазването на културното ни наследство е нужно да се случат редица неща. Случващото се със старите красиви сгради е престъпление. София е твърде еклектична и това се вижда където и да отидеш – и в крайните квартали, и в стария еврейски квартал, и в Захарна фабрика. Боли, когато всичко се разпада пред очите ти и липсва любов и желание то да се запази. Нужно е да се разшири обхватът относно това каква сграда трябва да бъде защитена. Неща, които са важни, трябва да бъдат запазени в текущия им облик. При жълтите павета ситуацията изглежда сякаш са ни подменили наследството. Напълно възможно е да ги пренареждаме и трети път. Обидното е, че има разработки как да бъдат направени павета със същите характеристики и въпреки това не можем да ги наредим като хората. А и добрите павьори възприемат себе си за артисти, посочи в заключение кандидат-кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *