България

Гилдията ни се организира да постави искания пред парламентарната администрация

Проблемът [с въведените правила в новата парламентарна сграда] е наследен. Още през 2020 г. бе направен опит за преместване в новия Партиен дом. Той се осъществи и стана ясно, че по-голямата част от парламентарните групи се опитват да се дистанцират от медиите – това виждаме и в момента. Този път от администрацията са се постарали да ни осигурят по-голям комфорт – премахнати са турникетите и е осигурен голям екран, но в същината си проблемът остава. Ние нямаме свободен достъп до народните представители, нужен да се наблюдават процесите в сградата. Например, ако не виждахме кой влиза и излиза от стаята на председателя на НС, когато се водеха преговори за съставяне на правителство, нямаше да знаем, че там участва и ДПС. Чрез физическия контакт можем да следим как се задават темите на деня, кой с кого комуникира и какви неформални разговори се водят, за да правим изводи и, съответно, да задаваме въпроси, за да свеждаме информацията за читатели и слушатели. Има отзивчиви пиари, с които сме в непрекъснат контакт и помагат, но в последно време ролята на пиара се свежда до това да пречи на журналиста, а не обратното. Факт е, че не можеш да разчиташ на пиара, за да се сдобиеш с неофициална информация – това автоматично компрометира източника ти, коментира за Алтернативата Пламена Игнатова, журналист и парламентарен репортер на Клуб Z.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Като колеги се организираме, за да поставим искания пред политическото ръководство и администрацията. Те са свързани и с битовите условия, но сме решени да изложим исканията си в писмена форма и да водим диалог. Сградата чисто архитектурно предполага, че в момента сме разположени на 3-4-5 етажа. Единият вариант е да се отвори достъпът до кулоарите, а вторият – все пак да се помисли за правилата по отношение на акредитациите, както и по отношение на колегите, които системно ги нарушават некоректно и непрофесионално и заради които страдаме всички, вършещи добросъвестно работата си. Парадоксът е, че отделни хора в администрацията и политически представители твърдят, че това е саморегулация в гилдията. Само че не гилдията издава акредитация за институциите.
Правилата трябва да се изготвят много внимателно и съвместно с нас, въпреки че не е наша работа да определяме точния режим на достъп. Убедена съм, че гилдията би застанала зад правила, които да улесняват, а не да затрудняват работата ѝ.
Новият политически сезон тепърва набира скорост и има заявки да бъдат приети важни закони. Но дяволът е в детайлите и предстои да видим. Да не забравяме, че предстоят и местни избори, които ще окажат известно влияние върху дебата в НС. Управлението ми се вижда стабилно. Наблюдавам, че има повече сблъсъци межди ПП и ДБ, отколкото между ПП-ДБ и ГЕРБ. Това са напълно нормални неща, когато става въпрос за местни избори и за не-коалиция. Напрежението по-скоро ще е по оста София – най-голямата енигма. Голямата картина обаче надали ще се промени след 29 октомври. Докато не се осъществят най-важните реформи, за които е дадена заявка, е видно, че има няколко неща, които държат сглобката и те са надпартийни. Разбирателството по отношение на регулаторни органи и служби също е част от уравнението. Колкото до Шенген, всеки иска да си закачи значката на ревера. Онзи ден в едно интервю премиерът Денков отложи евентуално датата за декември, но е факт, че трябва да се свърши работа. Все още имаме на практика неработещ механизъм за контрол на гл. прокурор, тъй като Прокурорската колегия на ВСС все така отказва да назначи избрания иначе ad hoc прокурор, който трябва да разследва Сарафов, а тези неща се виждат отстрани.

Не мисля, че ролята на ДПС е преувеличена. Често сме свидетели техни представители да участват в лидерски срещи, което по принцип не би трябвало да се случва. От ДПС би трябвало да се очаква подкрепа само за конституционната реформа. Ротацията на председателя на правната комисия миналата седмица остана малко в миманса покрай целия хаос, защото още при воденето на преговорите за съставяне на правителство се разбраха, че ротацията на председателя на парламента ще съвпадне с ротацията на министър председателя.
За мен Възраждане е партия, която винаги ще намери повод да излезе напред. Просто досега топката се вдигаше свише – с Ковид, с войната в Украйна и инфлацията в последствие. За БСП в момента враг е всеки – тя не може да канализира кого да атакува. При положение, че има такова солидно мнозинство в Парламента, като добавим и ДПС, на практика БСП и ИТН са изтикани в ъгъла и нямат много полезни ходове. Медиите свикнахме с фейсбук присъствието на Слави Трифонов до степен, в която спряхме да му обръщаме внимание. Той успя да стопи собствената си партия до пренебрежими проценти и се превърна в безгласна буква. ГЕРБ има своя твърд електорат, който остава непроменен, въпреки цялото чегъртане. Щети търпят ПП-ДБ, а Борисов успява да представи публично нещата тъй, сякаш той дирижира процесите, анализира в заключение Игнатова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *