България

Единственият ми мотив да се кандидатирам за кмет на Бургас е икономическият подем на региона

В петък бяха финализирани преговорите между ПП и ДБ да се явят в национална коалиция, като бяха изчистени почти всички градове с изключение на Бургас. Всеки момент очакваме финалното решение. ПП са ме номинирали и гласували като кандидат за Бургас и към момента ПП ще се явява в коалиция с ДБ. Тече процес по одобрение на кандидатите за всеки град поотделно. Където се явяваха повече от един кандидат, постепенно се това се изчистваше. Кандидатът за кмет на Бургас ще се разбере окончателно следващите дни. Факт е, че от ДБ през лятото ме наричаха хомофоб, въпреки че нямам нито едно хомофобско изказване или действие. Това е просто етикетче, тъй като хомофоб означава да мразиш някого, а аз не мразя никого. От ДБ по-скоро изразиха теза, че не съм работил за правата на ЛГТБ общността. Доста съм толерантен и смятам, че човек трябва да има възможността да избира каузите, за който да се бори. Да, ще бъда кандидат за кмет на ПП за община Бургас независимо под каква форма. Предстои да се уточни дали ще бъда кандидат на ПП-ДБ, коментира в пряко включване за Алтернативата Константин Бачийски, депутат от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Отделни кандидати, но обща листа за общински съветници би затормозило гласоподавателите при избора, затова и си дадохме няколко дни допълнително за уточнение как и под каква форма да се явим. За тази битка съм се готвил доста години – бях три мандата общински съветник.
За мен не е важно дали ще се кандидатирам или не. Единственият ми мотив е икономическият подем на региона, за който работя от 2015 г., когато създадох т.нар. план Бачийски. Не съм видял Димитър Найденов да работи в тази посока и хората в региона знаят битките ми за спасяването на Равнец и изграждането на индустриална зона със статут на свободна безмитна зона със собствено карго летище; знаят и битката ми за запазване и разширяване на пристанище Бургас, както и за свързаността на града с Турция и т.н. През 2019 г. – още преди създаването на ПП – партия Средна европейска класа, на която съм председател в момента, беше трета политическа сила в Местния общински съвет след ГЕРБ и БСП. Успяхме да придвижим някои проекти въпреки съпротивата – специално Равнец го спасяваме три пъти за последните четири години. В един момент се запитах защо трябва да се боря с местната администрация, ако мога да я оглавя и да я накарам да работи само за проектите, които ще дадат възможност за икономически просперитет на региона. Кметското място не ми е самоцел, а инструмент за постигане на програмата ми от 2015 г.
Не виждам нищо странно във факта кандидатите на ПП да доминират, тъй като тя е по-голямата формация в коалицията. Съотношението на гласовете е 3:1. Към петък миналата седмица противоречията относно кандидатите бяха изчистени почти за цялата страна.
Лично не съм влизал в коалиция нито с ГЕРБ, нито с ДПС и съм единственият представител от ПП-ДБ, който не гласува за състава на правителството и то именно заради влиянието на ГЕРБ и ДПС върху него, тъй като имам достатъчно информация за протичащите процеси. Не подкрепих и гласуванията за Борисов и Пеевски за комисиите. Даже и днес работя по корупционен случай с особено голям материален интерес – когато дадоха антикорупционната комисия на ГЕРБ, казах, че това е все едно да назначиш педофил за начален учител. Проектът на ГЕРБ в крайна сметка беше приет заради процедурни хватки в гласуването. За съжаление те не подкрепиха предложения от ПП закон и затова мина техният. Очакването беше и двата закона да бъдат гласувани на първо четене и да се направи общ законопроект. Докато законът не мине на второ четене, не бих могъл да коментирам, защото дяволът е в детайлите, а често на второ четене законите се трансформират тотално чрез дребни поправки.

 

Не възприемам г-н Божков като притеснение. Бих се радвал, ако потвърди онлайн думите си пред прокуратурата и съда. По скоро се притеснявам да не би да има някаква нова задкулисна договорка, тъй като той години наред не се прибираше в България и изведнъж се върна – все още се чудя какъв би могъл да е мотивът му да се появи точно сега. Думите му биха дали възможност за образуване на производства включително и срещу Борисов. За него нямам информация дали си е дал имунитета или това е останало само на думи.
През живота си не съм виждал Алексей Петров, така че не мога да коментирам дали е имал влияние при създаването на правителството. Не съм бил свидетел влияние да е оказвано и от бащата на Кирил Петков. Нормално е да се притеснява за съдбата на сина си, но не съм го виждал да участва в политически решения.
При бедствието по Южното Черноморие държавата отреагира сравнително адекватно, но по-големият проблем е къде беше тя в годините назад, когато последствията можеха да се предотвратяват. Общинският съветник Емил Пейчев от Царево години наред подаваше сигнали за това, което на практика се случи, а те бяха неглижирани, уточни в заключение депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *