България

Основният акцент трябва да е върху младите и малките фермери, а там изоставането е огромно

Протестът започва от овощарите, а не от зърнопроизводителите. Овощарите в България страдат от 2015 г. и имат доста тежки проблеми. След това към тях започнаха да се присъединяват и други асоциации – зърнопроизводители, животновъди, горски и черупкови плодове. Виждаме доста сериозен отпор на това, което правителството говори. Когато миналата година започнахме радикални промени в земеделието, имахме за цел да намалим таваните от 300 на 100 хил. евро за максималната субсидия, която едно стопанство може да получи; от друга страна започнахме проверки за фалшиви животни – т.нар. фантоми; от трета – знаете за Капитан Андреево, инсинераторите и всички останали удари по кликата, която практически източва земеделието. Имаше политически опити срещу нас да се организират протести и да бъдем свалени. Председатели на асоциации идваха лично да ме заплашват, но не постигнаха абсолютно нищо. Това, което виждаме днес, е абсолютно автентичен протест. За съжаление го яхнаха компрометирани асоциации и браншови организации и беше политизиран, включително от г-н Борисов, Нинова, Костадинов и Пеевски. Пеевски е човекът, първи подписал предложението за сваляне на забраната. Тук виждаме сериозна атака – от една страна подават на правителството доста изкривена информация, а от друга му подлагат бананова кора, на която да се хлъзне. Още при съставянето на това правителство казах, че животът му ще бъде прекратен по същия начин, както беше прекратен животът на „Орешарски“, коментира в студиото на Алтернативата Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на партия “Единение”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Решението е кабинетът да се смири малко и да поднесе извинение за някои от тежките си думи. Тогава стачкуващите ще бъдат склонни на разговор. Иначе блокадата ще продължава с дни и седмици. Усилията за срещи трябва да продължат. Чуваемост липсва и се твърди, че тя се е наблюдавала и при служебното правителство. В този контекст вицепрезидентът няма право да иска оставки, а също да заеме смирена позиция и да участва градивно в решаване на кризата.
Да, зърнопроизводителите имат основание, но това не е техен протест, въпреки че беше брандиран като такъв. Когато започна войната, 85% от зърното беше в търговците. Първото заблуждение, което трябва да разсеем, е, че свръхпечалбата не отиде в земеделците, а в складиралите стоката търговци. Земеделците произведоха пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед с твърде висока себестойност и това, което направиха в края на годината, беше да не продадат на търговците. Затова трябва да проявим разбиране – предната година те спечелиха 20-30 лева на тон, а търговците – 200-300 лв. на тон – и те решиха този път да задържат, за да могат и те да реализират нормална печалба. Тогавашният кабинет носи отговорност за това, че не ги предупреди – цените се сринаха и те продължават да държат продукция. А за да могат да реализират новата производствена година, взеха банкови заеми за всички обработки. В момента фермерите имат кредити, имат зърно и нямат пазар. И ако продадат, ще продават на загуба, което е големият проблем.
В България има 17 хил. зърнопроизводители. От тях 15 хил. са малки и средни. От големите 2 хил. реално 50 са политически обвързаните олигарси. Останалите просто се возят на автобуси. От влизането ни в ЕС вървим към свръхконцентрация на земя и активи с активното съдействие на всички правителства и много министри са били облагодетелствани заради тази си политика. Ако на малките 15 хил. фермери не им се помогне, догодина излизат. В момента мляко не се изкупува – всичко е сухо мляко и то най-вероятно контрабандно; не се изкупуват ядки и плодове – за тях годината беше катастрофална. И забавянето на помощта за т.нар. пропаднали площи за тези хора в момента е жизнезаплашващо дотам, че няма да могат да подготвят следващата година. За съжаление зърнопроизводството също е пострадало – там дупката е 650-750 млн. лв. Бюджетът не разполага с този ресурс.
Важно е да продължим своята лоялност и подкрепа – както към политиките на ЕС, така и към общата политика на ЕС спрямо Украйна. При земеделците нямаше фашистки и нацистки призиви – молбата им е както ЕК помага на Украйна с 1 млрд. лв. за субсидиране транспортните разходи на украинска продукция към Европа, така да помогне и на четирите държави, страдащи в момента от високи себестойности и ниска цена на реализация. Искането им е кабинетът да бъде необходимият проводник към ЕС. Другата година няма да е толкова тежка.
Имаме изключително малко субсидии за млади и малки фермери, а основният акцент трябва да е при тях. Имаме голямо изоставане в подпомагането на следващото поколение фермери. Всички възможни мерки, които насочваме към плодове, зеленчуци, месо и мляко, трябва да бъдат преразгледани и да се помогне на секторите. Тази политика трябва да бъде постоянно отстоявана.
Видимо и прозрачно е, че ГЕРБ и ДПС играят двойна игра. От една страна насъскват управляващите срещу фермерите, а от друга са първите, които излизат и казват: „Видяхме, че г-жа Танева подкрепи фермерите.“. Откровено лицемерие. Мислят си, че номерът им ще мине и този път. Но фермерите са отвратени от лицемерието им. Правителството попадна в клопката им и колкото по-бързо премиерът и министрите на финансите и земеделието успеят да се осъзнаят, да се измъкнат от нея и да намерят пътя към фермерите, толкова по-добре. Сега е моментът, в който могат да тръгнат към тях. Премиерът трябва да покаже истинска лидерска позиция, посочи още Христанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *