България

Радев има основна заслуга да настрои хората по отношение на руската агресия

Възраждане не създават дневния ред, а го рушат, защото това винаги е по-лесно, отколкото да го изградиш. Когато нямаш никакви граници, не е трудно да направиш декларация, да кажеш 40 пъти „предатели“, 50 пъти „от посолствата ви наредиха“. Те са новост за българския Парламент – другите т. нар. патриоти не са изпадали в такива крайности. Всеки път, когато чуят нещо, което не им харесва, налитат на бой. Да говориш за „меки китки“ от трибуната си е хомофобия, макар, че аз ги цитирах – дадох им в малко количество от тяхното лекарство и те си изтърваха нервите. Отстрани може да изглежда лесно, но там не е лесно и е трудно да си владееш нервите в такава ситуация и с такива хора. Освен хомофобията, те използват и език на омразата и аз водя тази битка във всякакъв формат. Ако ги игнорираме и се правим, че не са там, те отиват все по-далеч, защото няма кой да им поставя граници. Не трябва само от трибуната да им отправяме реплики, а да работим чрез законодателство и наказателна отговорност, коментира в студиото на Алтернативата Явор Божанков от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Понеже съм роден след 90-та, едно е да ги го представяш по разказ, друго е да го видиш на живо. Видях, че това са същите хора, които са изпращали в концлагери, и си давам сметка, че онова не е само в миналото. Ако имаха власт, те не биха се поколебали. Борбата трябва да се води, защото не е изключено да попаднем в такъв сценарий.


Радев видя твърде много власт и заговори в 1 л., ед. ч. Открай време никой не е нанасял такива щети по отношение на конфликта, както него, и той има основна заслуга за това да настрои хората по отношение на руската агресия, а това не е безобидно, защото после предопределя политиката. Служебният кабинет овладя административно не един и два органа и стигна дотам да сменя дори редови горски служители. Така че вече има реално изградени структури в цяла България. Използвайки централната власт, щеше да направи и ход в местната власт. Това, че се оформя в момента кабинет, е един от поводите той да реагира толкова остро отвъд рамките на Конституцията, но не му стигна времето по няколко направления. Да направиш кабинет от втора позиция при тези условия е рядък сценарий в политиката и това е печеливш ход.
Едва ли хора с изтекъл мандат могат да сменят гл. прокурор и да правят реформи, когато това се решава с 2/3 мнозинство. Големият дебат беше дали Кабинетът да е експертен или политически, защото това би имало смисъл, при все електоралната щета, ако даде резултат. Отпадна първата наистина добра номинация за вътрешен министър, но след изтеклите записи ГЕРБ поискаха да бъде съгласувано името, за да са спокойни, което е единственият резултат от инициативата на колегата Р. Василев.
Гласуването днес беше абсурдно: няма процедура между две четения да напишеш нов закон. Рисково е, защото КС може да го отмени и това ще ни върне отначало, а и така закони не се правят. Самата законодателна техника е дълбоко погрешна и това днес е опорочаване на законодателния процес.
Когато се случи войната и ПП заяви твърда подкрепа за Украйна, много хора, гласували с различни мотиви, си дадоха сметка, че не харесват Украйна, а Путин и Русия. Нормално е нов политически проект да увлече повече хора, които впоследствие да намалеят, защото не изповядват същите идеи. Външнополитическата ситуация направи възможно да се откачим от много зависимости в енергетика, отбрана, служби и т. н. Ситуацията, която се отключи вътре, е безпрецедентна – система, градена отпреди Демокрацията, рухна с войната на върха на съдебната система, което също дава потенциал да я реформираме, посочи в заключение депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *