Светът

Физическият поток на природен газ от Азербайджан най-накрая тръгна

2023, September, hungarytoday.hu

Отказвайки да финансира разширяването на капацитета на енергийната инфраструктура за момента, Брюксел е загубил всякакво правно основание да има думата, къде Централна Европа, и Унгария в нея, купуват природен газ, заяви външният министър Péter Szijjártó/ Петер Сиярто в Будапеща.

На съвместна пресконференция с азерския си колега Джейхун Байрамов унгарският министър подчерта, че през последните години е станало ясно, че колкото по-тясно е сътрудничеството между двете страни, толкова повече Унгария печели по отношение на сигурността на енергийните доставки и поддържането на икономическия растеж. В първия контекст той подчерта, че диверсификацията и включването на нови източници на природен газ са важни и подчерта, че Азербайджан може да бъде реалистична алтернатива не само от унгарска, но и от европейска гледна точка.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Добра новина е, че след много години на преговори физическият поток на природен газ между Азербайджан и Унгария започна тази година“, каза той, като припомни, че е постигната договореност за закупуване на 100 млн. куб. м и съхранение на 50 млн. куб. м на лизинг.

Péter Szijjártó добави, че правителството би искало допълнително да увеличи този обем до около един милиард кубически метра годишно.

Дали това ще бъде успешно, не зависи от нас или от Азербайджан, а от Европейския съюз, защото факт е, че инфраструктурата в Югоизточна Европа в момента няма достатъчен капацитет, за да отговори на нуждите от диверсификация на страните от Централна Европа“,  подчерта той. Péter Szijjártó  потвърди, че увеличаването на капацитета не е достатъчно за привличане на азерски, турски и катарски ресурси в региона и че това ще остане мечта, освен ако ЕС не желае да подкрепи развитието на инфраструктурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *