България

Най-големият провал на СЕМ са изборите за генерални директори и управителни съвети

Генералният директор на БНТ на практика е в средата на втория си мандат. Днес получих от ВАС касационната жалба на Кошлуков, която още повече ще го остави да управлява телевизията. Трябва да има промени в действащото законодателство и върховенството на закона. Промяната в медийната среда трябва да е в полезрението и на институции, и на МОН, и на МК, и на обществото. Медиите не включват активно младите в социалните процеси. Липсва гражданско образование и медийна грамотност. Това не е по силите на НПО. Повече от 10 години ръководех студентската телевизия и през 2018 г. с Алфа рисърч направихме проучване за дефицитите на младите хора и какви са каналите им за достъп до информация. Не е вярно, че те не се вълнуват от граждански проблеми. Бяха сложили дискусионните форми пред реалити форматите. Само че в нашите медии почти няма оригинални младежки предавания. Дори и в обществените. България е на последно място по медийна грамотност в ЕС. Няма и ясни национални политики, както и включвания на всички заинтересовани страни. 25-30 годишните желаят да има такава младежка демократична платформа. Студентската телевизия в момента е ведомствен канал, отразяващ вътрешни събития. Динамиката в нагласите и чувствителността се променя на четири години. Не можем да разчитаме единствено на желанието им да участват в този процес, коментира в студиото на Алтернативата медийният експерт доц. Светлана Божилова.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Не е въпросът само в регулатора, а в защитата на журналистите. Знаем добре състоянието на професионалната среда и липсата на консолидация около определени ценности. Никой не адаптира и не превежда етичния кодекс на BBC за ситуацията. Пасивни са както професионалните и медийни организации, така регулаторът. Към неговите членове би трябвало да има повишени изисквания. За генерални директори дори няма изисквания да са магистри. Има твърде много парадокси. Нужен е публичен дебат и обсъждане на кандидатурите; да се включат медийни и професионални правозащитни организации, които да номинират свои представители и от тях да се избират членовете. СЕМ показва, че не е способен не само да прилага закона, но и да го интерпретира адекватно. Свобода на словото не означава всеки журналист с възможност да застане пред камера да изразява субективното си мнение. Това е система от права и отговорности. Как председателят на СЕМ ще оневинява жестокост и насилие в изказванията си?! Нужна е политическа воля.
Най-големият провал на регулатора са изборите за генерални директори и управителни съвети. Почти всеки избор е свързан със стачки, протести, предсрочно прекратяване. Последният избор беше просто гротекстен. Трябва да се отнеме правомощието на СЕМ и да има надзорен съвет както във всички обществени европейски телевизии.


Тъкмо в предизборна кампания трябва да има дискусионен дебат, а не просто даване на думата на един или друг кандидат. Участват 58 партии и множество коалиции, харчат пари за медийни пакети, без да имат ясна политическа дейност и принос в развитието на гражданското общество. Това е криворазбрана демокрация или цивилизация. Обществените медии са натоварени със свръх задачи, които не могат да изпълнят с толкова много участници. Не виждам и къде има истински дискусии, където гражданите биха могли да отличат една или друга позиция и да формират информиран избор.
Първото нещо, което трябва да се направи след изборите, е експертна група, която да внесе предложение в сега действащия закон за промени в регулатора и за нов начин на структуриране и управление на националното радио и телевизия, за да не чакаме още половин година, посъветва доц. Божилова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *