България

Най-доброто решение е Нефтохим-Бургас да се национализира

ПАВЕЦ Чаира е замислена още отпреди 10 ноември. Тогава беше много важно да има заместваща мощност, ако стане срив при някой от реакторите на АЕЦ. Турбините са с обща мощност 800 на 64MW. Това е уникално съоръжение, създадено от страхотни проектанти. Централата е направена така, че да работи в часовете с върхово потребление – сутрин и вечер – около 8-9 часа. За съжаление сега въобще не работи поради аварията от 2022 г. Учудващото е, че тя се случва след основен ремонт. Официално е възложено на швейцарска фирма да направи анализ, но официалният документ не е готов. Инженер не би допуснал да се случи такава елементарна авария. Затова основателно започнахме да подозираме, че там е възможно да е имало саботаж. По принцип в нашия бизнес практиката е да викаш да ти направи ремонт този, който е изработил съоръжението, а Теменужка Петкова и ГЕРБ канят някаква румънска фирма, която не се е занимавала с тези работи. Оказва се, че ПАВЕЦ Чаира е използвана не по предназначение – да покрива върхови консумации, а е използвана, за да балансира енергосистемата заради включването на сериозни количества ВЕИ-та. Така се стига до термините „жестока експлоатация“ и „умора на метала“, коментира в студиото на Алтернативата енергийният експерт Красимир Манов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Има правителство, МЕ и НЕК, които са отговорни за станалото. Това е изключително скъпо съоръжение, струващо милиарди и министър не може да бъде прескочен. Говорим за държавно управление. Оказва се, че когато ПАВЕЦ не работи, се получават тези пикове в цените на електроенергията, в които цената отива 80-1000 лв. MW/ч. Подозирам, че е направено умишлено централата да не балансира системата, за да може цените да нямат покритие. Защото ако ПАВЕЦ работи, ще има излишък на енергия и тогава цените биха паднали, а при недостиг – отиват нагоре. Това се прави от властимащите. ПП са боси в енергетиката. Това е замислено преди тях от много сериозни играчи. Проблемът е, че нямаме независима прокуратура и нищо не се разследва.
От последните министри и зам.-министри на енергетиката никой нищо не разбира. Те трябва да бъдат арестувани и разследвани. Сегашният също не е компетентен. Назначават ги, защото са послушни. Държавата ни се управлява от Борисов и Пеевски. Така е от 20 години. В енергетиката са най-големите пари. Там за милиони рядко се говори, всичко е милиарди. Ние сме представителна демокрация. За всичко е отговорно правителството. В службите и прокуратурата всичко се знае.


Преди повече от половин година казах, че Лукойл ще се продава. Тогава почнаха и скандалите. Досега във фонд Енергийна сигурност трябваше да се влезли около 3 млрд. лв., но не е влязла и стотинка. Щом тези пари не влизат в държавата, при вси случаи отиват някъде – напр. специални сметки в Швейцария. Най-доброто решение е Нефтохим-Бургас да се национализира. Правителството ако искаше да защитава интересите на хората, досега щеше да е прибрало тези пари. Асен Василев би трябвало да знае кой е купувачът. Излиза, че правителството ни играе за този купувач, тъй като до 2027 г. на територията на ЕС няма да има никаква руска собственост в енергетиката. Нека Василев е така добър да каже кой ще купува рафинерията, призова в заключение експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *