България

Проектът „Пеевски“ е следващият голям проект на задкулисието след проекта „Борисов“

Днес ще направя кратък коментар на тема „За кого бият камбаните?“.
Очевидно е, че е в ход процес на преструктуриране на българското политическо пространство и като че ли най-видим е този процес при ДПС.
Но и при останалите.
Какво обуславя новия етап в биенето на камбаните – ситуацията е като в средата на 90-те. Отборите се прегрупират, за да могат да изведат битката на ново ниво. Залозите остават възможните най-високи – властта.
Защо мисля така?
Следете ставащото в ДПС – идването на Пеевски на власт. Той е най-младият политик на задкулисието, затова Доган го нарича „феномен“, и от това как ще се развие като проект в ДПС, как ще смени облика на тази партия, как ще е позиционира и във вътрешен план и основно в международен ще зависи много.
Защо е важно това?
Първо, ако ДПС смени профила си от етническа партия на либерална или някаква друга, ще означава, че излиза от етническата си специфика, а тя ѝ даваше сигурност на представителността във властта, макар да отреждаше ролята на миноритарен партньор, на балансьор. Новото амплоа на лидера Пеевски означава, че той има амбициите да стане мажоритарен играч. До този момент поста на премиер бе извън обхвата на възможното за ДПС, но с идването на власт на Пеевски очевидно вече няма да бъде.
За целта обаче ДПС трябва да увеличи собствената си тежест и това може да стане само за сметка на влиянието на други партии от нейната черга. Най вероятно става дума за партии като ГЕРБ, ИТН, и разбира се евроатлантическите партии. Какво може да предложи на избирателя и на външните партньори? Основно радикални евроатлантически декларации. Това обаче, което поне за мен звучи като най-вероятна версия, е симбиоза под диктовката на Пеевски между ГЕРБ и ДПС. И в този момент Пеевски увеличава своето влияние в ГЕРБ; има депутати, които сам е поставил. Не случайно се говори за Д2 – човекът на Пеевски в ГЕРБ е Делян Добрев и неговата звезда изгрява. Пеевски е в добри отношения и с други топ политици в ГЕРБ и изглежда, че само чака уморения Борисов да сдаде властта и са оттегли подобно на Доган в почетна функция.
Проектът „Пеевски“ е следващият голям проект на задкулисието след проекта „Борисов“, затова се лансира през всички възможни средства и по всички възможни канали.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Как може да реагират демократичните сили?

Самата трансформация на ДПС от етническа в българска партия няма да мине без сътресения. Какъвто и властови и финансов ресурс да контролира Пеевски, той не може да продаде себе си като лидер на етническите турци. НЕ е долюбван и в Турция. Затова е твърде възможно настаняването му начело на ДПС да стимулира центробежни процеси и по-радикална версия на етническа партия, включително и такива, които се поддават на ислямизация. Каквото и да си говорим, ДПС успя да контролира и опитоми опитите за проникване у нас на по-радикалните версии на ислямски фундаментализъм.
Не е сигурно дали Пеевски ще успее да продължи тази линия.
И тук е възможността на демократичните партии да противодействат – да отворят вратите си за представителите на етническите турци и другите малцинства, но не фасадно, а като видим в ръководствата хора с турски фамилии, които действително имат тежест при вземането на решения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *