България

Здравеопазването е продадено. Надявам се цената, която плащаме в момента, да си струва

Проектът с детската болница се бави по няколко причини – най-вече заради нивото на управленски капацитет в ресора, под който е разпределено МЗ; поради политическата обстановка и смяната на различни министри с различни визии; липсва разбирателство и в педиатричната гилдия. Темата стана гореща и в бързината се допускат грешки, които костват много време за решаване. Положението обаче не е безнадеждно. Публично-частното партньорство не е известна форма на участие в България. Нищо, че от 200 години показва едни от най-добрите резултати, особено когато става въпрос за обществено значими сгради. Предложихме партньорство, базирано на договор между организацията и МЗ, с изграждането на фонд, който да подпомогне основни дейности от строителството на тази болница, най-вече гарантиращи качественото и навременно изпълнение на процеса, коментира в студиото на Алтернативата Кремена Кунева, председател на УС на фондация “Даная”.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Проведохме дебати и консултации относно какво да направим в подобна ситуация, за да бъдем истински полезни и да гарантираме, че процесът наистина ще се случи. Лесно е да казваме, че държавата трябва да го направи, но сме наясно и, че институциите са некомпетентни, че има много корупция и че липсва политическа стабилност. Затова търсихме модел, който да успешен – като в Румъния. Подобен модел не може да навреди, а само да помогне. Към ден днешен не знаем дали анализът на инвестиционната компания е възложен за техническа необходимост, за кадрова обезпеченост, за терен, върху който да се изгражда, и т.н. Знаем само, че е направен анализ за нуждите. Но кои нужди? Не съм убедена, че дори самият министър знае. От година получаваме отговор, че анализът не е готов. В тази година не се е случило нищо друго, освен чакането на анализа. Обществен проблем е кой ще работи в нея. Липсват педиатри.
Не сме сигурни и че мястото на болницата е в Горна баня. Анализ не е правен. Затова искаме да участваме активно в процеса. Ако направим компромис с анализа на терен, можем ли да се представим с какво още ще се наложи да се справим? Ако отново отхвърлим терена като неподходящ, вероятно отново ще бъдем обвинени в саботаж на проекта. Ако го приемем с всичките му минуси, то поне да направим останалите процеси наистина качествено. Така повече не може да продължава. Имаше обществен дебат да се ползва терена на Правителствена болница, който приключи много тихо. Там имаше добра инфраструктура. Накрая получихме Горна баня.
В Румъния са построили подобна девететажна детска болница, открита преди два дни, за пет години и изцяло с дарителски средства. 30 години също като нас чакат да се построи нова; корупционните практики са били същите; сериозен е бил саботажът по линия на самата гилдия. Държавата не харесва частната инициатива, защото е показно, че не се справя. В крайна сметка е направена безкомпромисно, а здравният им министър дори не е влизал в нея до ден днешен. Нашата делегация преди година и половина – също. Заявката е била болницата да бъде дарена на държавата. В нея има зимна градина, прозорци между стаите на току-що трансплантираните деца, за да не са изолирани от средата; на покрива има обсерватория и записи с истински звуци с птичи песни и дървета.
Надявам се предложението ни да бъде сериозно обмислено и процесът да се гарантира времево. Ще настояваме сроковете да се спазват и България да има такава болница след пет години.
По повод казуса с ИСУЛ, имаме документи от Топлофикация и Столична община, които опровергават официалното становище на лечебното заведение. Топла вода в момента има, но проблемът с кадровия дефицит не е решен системно. На протеста министърът на здравеопазването ни нарече провокатори. Провокация ли е това да искаш топла вода в детско онкологично отделение?!


Липсват ми възможностите, които има един народен представител в определени ситуации, защото при желание може да се реагира много бързо. Липсва ми и човек в ДБ, който да се занимава с детско здравеопазване. Здравеопазването е продадено. Надявам се цената, която плащаме в момента, в един момент да си струва. Има базисни политики, които не могат да се изоставят – здравеопазване и образование. Самият министър работи по-добре с ГЕРБ, отколкото с нас. ПП-ДБ нямат контрол над това министерство. Един проблем не е решен там. С Майчин дом, Шейново и детското отделение във Враца също нищо не се случи. 130 деца всеки месец се транспортират от единствената педиатрична болница у нас за образна диагностика в други болници, а ние чакаме ПВУ. Там просто няма решение, посочи в заключение Кунева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *