България

Името на Пеевски предизвиква възгледа, че политическата ни класа е изчерпана

Бих сравнил Пеевски с героя на Илф и Петров Остап Бендер, чийто реторичен въпрос беше „Може би искате да ви кажа къде е ключът за стаята с парите?“ В момента Пеевски е брокерът на ДПС, който държи торбата с парите и е човекът, на когото се разчита за бъдещите избори; той е незаобиколим фактор, а и кукловодът му Доган е осъден да плати 35.5 млн. лв. на Булгаргаз и някой трябва да намери тези пари. Затова и му се дава такъв приоритет. Отлюспването е патент на ДПС. През 1991 г. цялата Кърджалийско-Хасковска организация от 60 души напуснаха и си подадоха оставката в името на честта и достойнството. При коалицията със Сакскобургготски ДПС навлезе в нова роля – постъпателна към т.нар. обръчи. Мантрата, която излезе тогава, бе, че ДПС задължително трябва да присъства в управлението – основната концепция на Движението. И тъй като от 15 години то вече не е власт, нещата скърцат. Предстои ротация. Загатва се за промени по министерства, което означава, че сглобката може вече да не съществува и е възможно ДПС да се вкопчи в политиката по-здраво и да направи коалиция с ГЕРБ, коментира в студиото на Алтернативата политическият анализатор и историк д-р Ибрахим Карахасан.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Предложението Пеевски да е премиер е по-скоро тестване на общественото мнение. Ако той стане премиер, скандалът ще е още по-голям и с по-голям резонанс в чужбина. Да не говорим, че протестната енергия може пак да се появи. Той е фигурата, която държи нащрек този парламент. Пипа се меко и с ръкавици. Все пак в държавата има здравомислещи хора и мисля, че няма да се получи. Друг е въпросът, че се говори, че той ще е следващият председател на ДПС. С избирането му се предполага, че едва ли не ДПС ще излезе от коловоза на етническа партия и вече ще говорим за общонационална партия, която „ще държи на българския интерес“. Смятам, че той ще си остане съпредседател. Доган все пак е опитен и ловък политик. По реално ми изглежда да стане председател на ПП на ДПС. Засега той е важният човек, а и не се знае каква ще е бъдещата роля на ДПС в управлението. Възможно е дори Пеевски да бъде употребен и изхвърлен на бунището при все цялата му финансова мощ. Той е основният човек, който ще купи корпоративния вот на ДПС; ще запълни и по някакъв начин мястото на Камен Костадинов. Доган-Пеевски е тандем, който се обслужва взаимно много добре. Друг е въпросът дали това е добре за страната. България продължава да е в ръцете и личните намерения на група хора, които дирижират нещата. Самото име на Пеевски предизвиква у мен възгледа, че политическата класа у нас е изчерпана. В парламента има лица, които не вдъхват никакво доверие, а трябва да решават съдбините на България – Копейкин, Данчо Ментата и т.н.


При Промените ДПС имаше около 450 хил. гласа, като 400 хил. бяха от етнически вот. Сега ромските избиратели са над 50%. В анклавите с български турци страхът е огромен. Политическото отмъщение рефлектира върху работата, проектите и т.н. Изборите са обвързани с живота на много хора. Пъпната връв с ДПС се къса много трудно. Най-големият пробив беше на партия ДОСТ, подкрепена от Турция, което удари по политическия имидж и реномето на ДПС. Често се говори, че ДПС е турска партия, но тя си е руска с корени Мултигруп и Газпром. Пеевски трябва да си създаде положителен образ, за да може да е координатор във властта, какъвто се явява сега.
За етноса, подкрепящ ДПС, нещата не стоят добре. България няма алтернатива с такива личности и ако политиката се очисти от такива като него, това ще е много добре за страната, посочи в заключение д-р Карахасан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *