България

Наблюдавам тенденция в медиите – навяването на носталгия по комунизма

В една своя част медиите на защитават обществения интерес – предавания като на Волгин и определени линии, прокрадващи се в БНР, БТА и БНТ. Когато имаме санкционен списък от ЕС за ограничаване на руското влияние и, съответно, регулатори, които следят съдържанието; когато в ефира на БНТ излизат русофили като проф. Иво Христов, Боян Чуков или проф. Андрей Пантев, няма как да говорим за обществен интерес. По отношение на делото срещу Волгин, заведено от 102-годишната Ценка Горанова, когато юристи, които са в течение, разбраха кой е съдията, казаха, че то няма да бъде решено в нейна полза, защото миналото му се свързва със скандални решения. Присъствах в съдебна зала – съдията си беше покрил лицето с маска до ушите. Просто не искаше да бъде разпознат. В деня за почит към жертвите на комунизма Волгин си позволи този цинизъм не за първи път – още през 2017 г. говореше за връщането на Народния съд по повод на протестите. Натрапливото говорене не излиза само от неговите уста, а и от устата на политически лидери като Костадинов. Знаеше се, че това дело няма големи шансове, но срещу Волгин има колективен иск от над 50 човека, допуснат до съда. И този път съдията ще е друг. Надявам се, че този път няма да му се размине, коментира в студиото на Алтернативата медийният експерт д-р Цветан Томчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Намесата на Русия е решаваща дори за Кошлуков. Това са невидими лостове за въздействие. Така е и в БНР. Последната дъвка на Волгин е евроатлантизмът и Брюксел, като ги осмива и окарикатурява. И всичките му гости говорят в тоя хор. Оказа се, че в БНР няма такова нещо като отговорен редактор. Там може всеки да влезе и да говори каквото си поиска.
Наблюдавам тенденция в медиите – навяването на носталгия по комунизма. Г-н Пеевски е внук на служител на ДС. Новият кмет на София е потомък на голяма фамилия, свързана с ДС.
Напоследък се появяват много материали, които съобщават как падал бойният дух на украинската армия и как руската армия напада успешно – хибридни и опорни действия от страна на руската пропаганда. Според Глиги руснаците напоследък използват изкуствен интелект за създаване на фалшиви материали, действайки деморализиращо на украинския народ, за да падне духом. Има подобни материали дори в западната преса, което за мен е организирана обща атака в тая посока.


Европейските санкции включват финансови и информационни ограничения спрямо руските източници на информация. Но не всички канали са забранени както е по препоръката на ЕС, т.е. ако поровиш в интернет, имаш достъп до фалшива информация и руска пропаганда. Това е задължение на ДАНС. Те трябва да се грижат за установяване източниците на финансиране, но ние това не го виждаме.
Понякога изпадам в униние, но считам, че няма как ЕС да не надделее с механизмите в тази война, посочи в заключение д-р Томчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *