Светът

Геополитическата трагедия на Полша е като във вица: От изток е Русия, от запад е Германия

Работя в Полша от 27-8 години, така че връзките ми са доста стабилни. Не съм политолог и икономист, а филолог. Искам да обърна нещата и да попитам мразят ли всъщност поляците украинците? Бях в Полша, когато избухна войната и украинците масово пресичаха полската граница. Част от тях преминаха на Запад и не се знае колко точно са в момента. Твърди се, че са около 800 хил. Бяха посрещнати радушно от поляците; организираха се помощи. Естествено след почти две години настъпи умора. Украинците се интегрират чудесно в полското общество. Работят в обслужващата сфера и строителството; ползват облекчения при професии, от които Полша има нужда – напр. медсестри. Студентите също са облекчени при таксите за университетите и при ползване на общежитие. Позицията на поляците към украинските емигранти в Полша е цивилизована и се различава от позицията на българите. На правителствено и административно ниво там има облекчения, коментира в студиото на Алтернативата проф. Георги Минчев, славист, медиевист и литературен историк от Университета в Лодз, Полша.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Геополитическата трагедия на Полша е като във вица: От изток е Русия, от запад е Германия. Както казва мой полски приятел: „Дойдоха Съветите 45-а да ни освободят от собствените имоти.“ Определено напрежение има. Всеки има лоши спомени от Руската и Съветската империя. Тези неща оказват своето влияние. Колко армии са навлизали в Москва и са завземали Кремъл. Само една – полската. Руснаците и до днес не могат да го преглътнат.
Като гледам какво се изписва по българските медии, ми настръхват косите, чувайки „украинските фашисти“, „Бандера“ и т.н. Историята между Полша и Украйна е много сложна. До ден днешен се водят спорове за удостоверяване гробовете на жертвите от кланетата – около 30 хил. избити. Бандера не е еднозначна личност. Гледал е на немците чисто инструментално. Искал е независима украинска държава, просъществувала 12 дни до влизането на Вермахта, защото Хитлер не е искал независима украинска държава. Така Бандера прекарва в концлагер до 1944 г. Какъв фашист е тогава? При все това има сходни с националсоциализма идеи.

Най-ужасяващо е Вонинското клане (1943-34), когато са избити 50-60 хиляди души, от които повече от 30 хил. поляци. Тоест идеята за чиста нация е присъствала и в Украинската въстаническа армия и в мисленето на лидера ѝ Бандера. Поляците ще продължават да се противопоставят на честванията на Бандера като национален герой.
Тази война е дивашка от страна на Русия, категоричен бе в заключение проф. Минчев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *