Регионът

Румънската компания OMV Petrom си осигурява сондажна платформа за проекта Neptun

Razvan Timpescu, Dec 12, 2023, seenews.com

Водещата петролна и газова група в Румъния OMV Petrom заяви наскоро, че е подписала споразумение на стойност 325 милиона евро (351,2 милиона долара) с изпълнителя за офшорни сондажи Transocean за използването на полупотопяема сондажна платформа за газовия проект Neptun Deep Black Sea.

Групата също така подписа договор на стойност 140 милиона евро с Halliburton Румъния за интегрирани сондажни услуги, се казва в прессъобщение на OMV Petrom.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Сондажната платформа Transocean Barents трябва да бъде мобилизирана в Черно море в края на 2024 г. и да започне сондирането през 2025 г. Съоръжението ще пробие десет сондажа, по два във всяко от находищата Pelican South и Domino.

Halliburton Romania ще предостави интегрирани сондажни услуги, включително циментиране, насочено сондиране и завършване на сондажите.

С тези последни ангажименти OMV Petrom и Romgaz са на път да доставят безопасно първия газ от Neptun Deep през 2027 г. и проектът остава в рамките на насоките до 4 милиарда евро за обща инвестиция, каза OMV Petrom.

През август OMV Petrom подписа сделка за 1,6 милиарда евро със Saipem, италианска мултинационална компания за петролни услуги, и нейното румънско звено за развитие на инфраструктурата на офшорния газов проект Neptun Deep.

Проектът Neptun Deep се намира в блока Neptun Deep в Черно море. Блокът включва площ от 7500 кв. км, разположена на около 160 км от брега. По време на фазата на разработка проектът ще достави приблизителен общ обем от около 100 милиарда кубически метра (bcm) природен газ.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *