България

Колкото и да сме критични към прокуратурата, най-негативните герои са в политическата власт

Не одобрявам изяви като днешната в НС – демонстрация на нисък политически стандарт. Но това са хората, които сме излъчили. Подозираме, че това е цирк, който да вдигне акциите на Възраждане. На местните избори спечелиха само в едно село; имат представителство в някои населени места. Общинските съвети са генератори на корупция в условията на недобре функционираща съдебна власт. Но вълната, която ги носеше, отшумя. Наблюдава се отлив на избиратели от всички партии и се очертава своеобразен вакуум. Начинът, по който се трасират конституционните реформи – според мен не са най-значимите и най-необходимите. Това, което ни е нужно, не предполага конституционна реформа. Тя трябва да бъде направена от далеч по-компетентен и юридически грамотен парламент. Не подкрепям Радев в тезата му, че този парламент има твърде нисък праг на доверие, защото самият Радев върви надолу през последните години, коментира в студиото на Алтернативата журналистът от БЪРД Димитър Стоянов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

България е свръхпрезиденска република, както би казал Благовест Пунев, защото сл. кабинет е напълно безконтролна президентска власт и не съм сигурен, че инструментите за контрол, които са избрали, са верните. Трябва да се намери механизъм за действащо НС.
ИТН нямат право да саботират каквото и да е, защото са показали, че са негодни да управляват.
Очевидно преди конституционните промени, няма да се пристъпи към избор на гл. прокурор. Дотогава ще изтекат давностните срокове. Цялата сглобка е един темпорален отрязък; инструмент, през който да бъдат пропуснати шансовете и законовите срокове за разследване на Борисов, както и да бъде изпран Пеевски, който днес загуби тежест. Има две хипотези. Ако Пеевски оглави трайно ДПС, ще се очаква да откъсне от електоралната подкрепа на други партии, напр. ГЕРБ, а ДПС ще излезе от амплоато си на етническа партия. Но тогава ще изпаднат в изолация.
Единствено високопоставено лице, осъдено ефективно за корупция, е Фидел Беев в качеството му на кмет на Велинград – отработени поведенчески модели на прокуратурата. Сарафов е много удобен и беше ясно, че нищо няма да произтече от разследванията. Гешев, при все провиненията си, беше отстранен за фразата „политически боклук“. Това са демонстрации в каква огромна степен е овладян ВСС. Прокуратурата е зависима от ВСС. Мястото ѝ не е в съдебната власт.
Няма индикации Цветан Василев да се е засилил да се връща. Божков е сключил сделка. И всички, наред с Гешев, чакат избори. Но колкото и да сме критични към прокуратурата, този път най-негативните герои са в политическата власт, чиито действия сочат, че статуквото е погълнало несистемните партии, което е и причината те да губят подкрепа. Големият негатив е отлив на българи от политическия живот. Видяхме, че идеята за прокурорско самоуправление е утопия, щом човек, било то и председател на ВАС, може да остави впечатление у множество магистрати, че е в състояние да манипулира вота; че имаме нужда от реподбор.

Дотук сме извадили само списъка на съдиите [с невярно декларирани данни]. Имаме и лица, за които е пределно ясно, че са декларирали активите си, и въпреки всичко са попаднали целево в списъка, за да се попречи на кариерното им развитие или пък да бъдат държани на къса каишка. Големият проблем в списъка се корени в два факта: има лица, които не са за там, и лица, които са за там, но не са. Списъкът най-вероятно е изготвен от г-н Цацаров в качеството му на гл. прокурор. В него попадат непослушни магистрати, но и такива, за които има обективни данни, че не са спазили разпоредбите на закона, както и лица, за които има т.нар. оперативни данни. Изборът на гл. прокурор ще е тежко политизиран и това е голям проблем, посочи в заключение журналистът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *