България

Наблюдаваме безвремие плюс ехидната усмивка на Григорова

Не съм съгласен, че в СОС се случва война, а по-скоро пасивна окупация на всяка от парламентарните групи. Всеки отказва да поеме отговорност за случващото се при опитите да се излъчи председател, с изключение на ПП-ДБ-СС. Истинските причини ГЕРБ да не подкрепят нечия кандидатура и да не издигат собствена такава никой не ги знае. Отказват покани за преговори и обсъждане на политики дори за разбирателство на принципно ниво. Хекимян използва модерният напоследък термин с ръчната спирачка, която ГЕРБ са стиснали здраво от ден първи. И не я пускат. При всички отправени покани БСП са тези, които проявяват отговорност  и идват на ползотворни срещи. Усмивката на Григорова ще прерасне в смях през сълзи, защото подобно поведение ще ѝ коства политическата кариера. В групата ни няма проблеми, сплотен екип сме и решенията ги взимаме заедно. Полагаме максимално усилие да потърсим общ език с абсолютно всички. Единствените, които се отзовават, са БСП и Синя София. ГЕРБ само намират извинения и причини и поведението им е твърде противоречиво, коментира в студиото на Алтернативата общинският съветник от ПП-ДБ-СС Димитър Шалъфов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Изборът на председател на общински съвет е таен и избиращият не трябва да се страхува от политическа щета. Това е гордиевият  възел, който да отключи работата на общинския съвет. Преди няколко дни Нинова сама предложи избора на Грети Стефанова по модела „Рашидов“.

Гласуването на последното заседание всъщност показа, че се е формирало мнозинство – на всички извън нашата група. Предложихме следващото събрание за избор на председател да е днес, но предложението не беше подкрепено. Заедно си гласуваха триседмична ваканция, в която можеше да свършим работа. Разплащане до края на годината не може да има по начина, предложен от г-н Терзиев, защото то предполага съвместна работа с общинския съвет. Целият му екип работи върху алтернативни начини да бъдат спасени парите. Говорим за потенциалната възможност софиянци да загубят над 200 млн.

Всички чудесно разбират ситуацията, но говорим за безотговорност. Не ги слушайте какво говорят, а какво правят. От 13 ноември единствената формация, която полага усилия СОС да заработи, са ПП-ДБ-СС. Наблюдаваме безвремие плюс ехидната усмивка на Григорова.

Сигналите, които дава националното ръководство на БСП при всички положения са противоречиви. Всичко е въпрос на воля. Не е проблем да бъде избрана г-жа Грети Стефанова, но мнозинството е в тях. Ще се търсят и плаващи мнозинства. Всички кариерни политици в СОС подхождат с нехайство сякаш не са отишли там да вършат работа, а да се надлъгват. Но поведението им започва да се изяснява за всички. Всеки един от тези 61 човека носи отговорност. Това, че са в опозиция не ги амнистира от носенето на отговорност. Хората, които представляват, също ще останат без канализация.

В наредбата се казва, че ако в тримесечен срок общинският съвет не проведе заседание, ОИК има възможност да свика и проведе избори за председател, а всъщност сме провели пет сесии на първото заседание. Няма почти никаква устойчива съдебна практика по въпроса, на която юристите да се позоват, за да дадат отговор възможна ли е тази хипотеза или не. Когато този колективен орган не може да бъде сформиран би трябвало да има механизъм за рестарт. В закона има неясноти, които подлежат на тълкуване. Проблемът трябва да се реши от Административния съд и от ВАС като последна инстанция.

Бих попитал хората дали искат да бъдат представлявани от Възраждане, които изразяват протеста си чрез взлом в Областната управа, посочи в заключение общинският съветник.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *