АкцентБългария

Доходите крачат нагоре, защото няма хора. За много бизнеси това ще е смъртна присъда

Веселин Данев, предприемач и инвеститор и Филип Харманджиев, бивш издател, иноватор в земеделието и винопроизводството

Ф. Х.

От земеделска гледна точка тази година е от най-лошите в кариерата ми, особено за лозята. Това е годината на рекрутиране на чужди работници България. За пръв път наех двама узбеки. С изтичането на бели и сини якички от България, ежегодно ще се сблъскваме с все по-намаляващ брой работници. Не е толкова трудно да наемеш работници от чужбина. За да можем да удържаме икономиката, това е тема номер едно. Доходите крачат нагоре просто защото няма хора и това за много от бизнесите ще е смъртна присъда.

В. Д.

За първи път тази година имахме повече колеги чужденци, отколкото българи. Гостите ни отдавна са над 95% чужденци. При тази обърната демография без интелигентно отношение към имиграцията, не можем да се оправим. Важи и за Европа като цяло. Една от причините, поради които гоним сините якички,е много високата данъчна тежест на най-ниско платените, което е безотговорно. Късметлии сме, защото по стечение на обстоятелствата нещата, които произвеждаме, имат висока продаваемост: оръжейни търговия, хазарт, здравен сектор. За пет години сме увеличили два пъти бюджета на НЗОК. Позволяваме си да вдигаме работната заплата над продуктивността, което в дългосрочен план ще ни изиграе лоша шега.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Ф. Х.

С добри впечатления съм от Асен Василев в желанието му да стимулира доходите. Поклонник съм на Варуфакис. Държавната администрация изсмуква хората, които трябва да отидат при бизнеса, а на практика България е обременена с тежка администрация.

В. Д.

Проблем е, когато си хранил дълги години гласоподаватели и служители и е трудно да ги накараш да се изложат на несигурността на пазара. Пример – миньорите от Марица-Изток. Дълго време не могат да се направят важните реформи, изискващи дългосрочен мандат.

Ф. Х.

Сделката трябва да е – вдигаме ви парите, но ви намаляваме, което трябва да се направи тихомълком.   

В. Д.

Земята в България е уникално разпокъсана. За да се направят големите промени в земеделието – това трябва да го оправи някой, който го е объркал – държавата. Първото правителство на ГЕРБ изтърва шанса да го направи. Нямаме афинитет и капацитет за анализ.

Безпокои ме, че като гласоподаватели не можем да упражняваме ефективен контрол над политиците с тази избирателна активност.

Като общество не си направихме изводи от фалита на КТБ. Ако по тоя начин се попълват регулаторите, за дълго ще сме натоварени като общество.

Геополитическата стабилност в нашия регион няма да се реши тук. Изборите в САЩ ще се решат в няколко ключови щата.

Ф. Х.

Положителното в отрицателното е, че излизаме в реална обстановка. Със стремглавото нарастване на доходите много бизнеси вече няма да експлоатират ниската цена на труда.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *