АкцентРегионът

Сърбия се намира в специфична ситуация, от която трудно ще излезе – руското влияние

Никола Сандулович е лидер на Републиканската партия в Сърбия, човек, който отдавна е в полезрението на управляващите в негативен аспект, защото често изнася информации, свързани с корупцията и предателството им по отношение на Косово, като напрежението се пренася върху цялостния политически живот. Информацията по повод извършения върху него побой е ограничена, но се знае, че е един от най-отявлените критици на президента Вучич, макар допреди години да беше близък негов сподвижник. Както много други членове на партията на Вучич, разочарован от управлението, и той излезе в опозиция. Очаква се антиправителствените протести да продължат веднага след сръбската нова година, която е на 13-ти. Напрежението е много дълбоко и ситуацията изглежда много неясна. Хората не искат той да ги управлява повече. Победата му е пирова. Фактът, че докара толкова избиратели отвън, показва, че той не беше сигурен в победата си, коментира в студиото на Алтернативата журналистът от БНТ Николай Кръстев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Затова се ядосаха хората – заради общинския съвет в Белград, където нещата бяха сериозни и се очакваше там да преобладават гласовете на опозицията. Ресурсите на сръбските управляващи доведоха до това техният д-р Хаус (аналогът на нашия доц. Мангъров) да спечели онези 5%, които в момента дават надмощие на Вучич. Това изкара хората на протести – недоволството от факта, че чрез инженерингови технологии 40 хил. човека, внесени отвън, успяха да променят вота им.
Смисълът на международната дипломация е всяка държава да може да комуникира със своите партньори, а Вучич беше поздравен само от Путин и Орбан. Протестите през 1996 г. се оказаха началото на края на управлението на Милошевич. И днес Вучич трудно може да намери легитимност в победата си в Белград и още един голям град. Но след 11 години управление е така.
Сърбия се намира в специфична ситуация, от която много трудно ще излезе – руското влияние. Възможно е конфликтът в Сърбия да се отрази и на отношенията с други държави. Нерешеният конфликт с Косово от една страна, процесите в Черна гора от друга, случващото се в Босна и Херцеговина и пр. – всичко това говори за огромно напрежение в региона и ключът за него е в Белград, зад който стои Москва. А на Москва ѝ трябват нови конфликтни зони на Балканите.
Вероятно през март-април ще се стигне до нови местни избори, но изборите в Сърбия показаха, че вече няма смисъл от провеждането им. Обемът на изборната кражба там бе случайно разкрит.
Вучич и управлението му са силен фактор на случващото се в страната. Опозицията не може да обърне ситуацията, защото той предизборно успя да отвори бюджета и раздаде финансови помощи на ученици и пенсионери. Има само две независими телевизии, срещу които управляващите водят битка и искат да погълнат всичко, за да не се чуват други гласове. Коалицията „Сърбия против насилието“ беше създадена заради убийството на деветте деца в началото на май м.г. Но докато опозицията не смени лидерите си, явно е, че хората няма да могат да гласуват в изискуемия за промяна на политическата система обем.
Балканите остават нестабилни, особено в постюголавската част. В Сърбия хората ще търсят реванш и ако не го получат, е напълно възможност да се повтори сценарият от 1996 или от 2001 г. и напрежението още да се задълбочи. А С. Македония влиза в предизборна ситуация. Там опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в крайна сметка не пожела да подпомогне процеса на влизането на българите в Конституцията им. Тя работи срещу българите там и ние ще трябва да се научим да общуваме с партията, която по всяка вероятност ще е новата управляваща, посочи в заключение журналистът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *