АкцентБългария

Има огромна нужда от промяна – болниците да бъдат изместени при услугите

България е единствената страна в Съвета на Европа, срещу която има публично изявления на ХК срещу изтезанията по въпроса за психиатричните институции: побои от страна на санитарите, имоблизации и изолации за продължително време, пренаселеност, клинични изпитания без информирано съгласие, лоша хигиена и третиране само с фармакотерапия. Но най-обезпокоителното е физическото малтретиране на пациентите. По принцип имахме възможност да посещаваме много закрити учреждения, вкл. и затворите, но г-н Москов я прекрати. И от 2015-а до края на м. г. никакви неправителствени организации нямаха достъп да наблюдават и подпомагат тези хора. Абсурдно е една НПО да не може да влиза в психиатрична болница, за да подпомага човешките права на тези хора. Затворникът може да се възползва от адвокатите си или да напише жалба до Съда по правата на човека, но в психиатриите това е трудно да се случи, което в още по-голяма степен налага те да бъдат подпомагани от външни организации, коментира в студиото на Алтернативата Красимир Кънев, председател на БХК.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Прокуратурата е извършвала проверки в различни затворени институции и това също не е довеждало до резултат, защото не е подходяща за такова нещо. За да констатирате фактите, трябва да имате доверието на тези хора. Те са много уязвими и ако се оплачат и от това нищо не произлезе, остават в ръцете на тези, които са ги малтретирали. Когато говорим за компетентност за разследване на подобни инциденти, това включва и защитата на тези, които са подали информацията. В няколко поредни доклада за психиатричните институции пише едно и също. Има огромна нужда от промяна – те трябва да се изместят от там, където са в момента. Няма как в Карлуково да получите адекватна помощ – нито лекари ще отидат там, нито ще се предлагат услуги, свързани със психо-социална рехабилитация. Болниците трябва да бъдат изместени при услугите както в момента местят Курило в София. Така трябва да стане и с останалите болници. Липсват психиатри, които да ходят там, а и не получават адекватно заплащане, нито пък ползват адекватен транспорт.
Ако държавата реши да погледне сериозно на този проблем, би могла да помогне. Инвестицията не е голяма – в психиатричните институции има по-малко хора, отколкото в затворите. Едно демократично общество би трябвало да е в състояние да се справи с такъв проблем.
По повод забраната на ПП „Възраждане“ сме много недоволни от некомпетентното постановление на прокурора. Той не беше запознат с европейските стандарти за правата на човека и беше допуснал доста груби грешки, които сме посочили. Междувременно се натрупаха и други проблеми. Не е ок да има партия, подстрекаваща към насилие и отправяща антидемократични послания. Българското законодателство не предвижда никакви мерки между учредяването на една партия и нейното прекратяване. Жалко е за обществото ни рейтингът на една партия да се вдига посредством подстрекаване към насилие срещу определени групи хора, посочи в заключение Кънев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *