АкцентБългария

Не можеш да култивираш и цивилизоваш корупционер, той ще те свали на нивото си

Земеделците в Европа въстанаха, защото самите те са подложени на напрежение много години. Когато едно критично съсловие като това, което ни храни, излезе на улицата, това означава, че има напрежение, тляло твърде дълго, и изведнъж се взривява. Една от важните причини земеделието да е най-субсидираният сектор е, че никой политик не разбира от земеделие. Повечето политици просто искат да налеят парите и да забравят, защото то е прекалено тежко за разбиране. Причината е огромната ножица между производствените разходи на земеделците и цените, на които те продават продукцията си. Дори със субсидиите те не могат да си покриват разходите. А земеделието за много държави е национална гордост. И когато я загубиш, нямаш друг изход, освен да излезеш на улицата. Европейското земеделие, за разлика от българското, е насочено към дребния и средния земеделец. Концентрацията на активи в Европа е много по-ниска, отколкото в България. Там няма състезание за максимизиране на печалбата. Там състезанието е да изпратиш децата си в университет и да живееш достойно. И няма как да не намесим веригите – всеки път, когато има ценови движения от горната страна, този, който обира негатива, е дребният фермер, коментира в студиото на Алтернативата Иван Христанов, лидер на ПП „Единение“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Меркел започна преговори с веригите да облекчат условията за фермерите. От 3-4 години Макрон прави същото, така че това не е нещо ново. Събитията в Украйна влияят много тежко на България, защото като голям зърнопроизводител сме в пряка конкуренция с Украйна и се конкурираме на едни и същи пазари. Това е причината, поради която зърното в момента застоява и скоро ще започне да мухлясва. Всички държави в ЕС в момента са смазани от безумно евтиния внос на украински мед. След година запасите на Украйна ще се изчерпят и ние ще се обърнем към нашите земеделци, които ще са си отишли.
Протестите в Европа и у нас нямат нищо общо. Населението в Европа се гордее със земеделците си. В България заради това, че по времето на ГЕРБ много браншови организации бяха овладени от корумпирани хора, те не могат да бъдат посредника, от който имаме нужда в момента. За съжаление белите са принудени да застанат до компрометираните, защото се борят за същите неща.
Когато започна войната, големите търговци имаха огромни запаси от зърно, които продадоха с колосална свръхпечалба. Укоримо ли е, че като малък зърнопроизводител ще искате на следващата година да получите повече пари? Малките и средните взеха кредити, за да могат да си финансират кампанията, докато същевременно не продават, за да изчакат пазара. А големите също задържаха купуването. И в момента малките и средните фермери са свръхзадлъжнели и ако продадат на днешната цена, ще фалират на секундата. И крайният резултат от подобно небрежно отношение е, че най-големите ще изкупят отново средните и малките и тази негативна тенденция към свръхконцентрация в България ще продължи.
Едрите производители отдавна не си мерят бентлитата, а замъците във Франция или Италия. Проблемът е при малките и средните. Не виждам компетентност.
При ротацията едно правителство на ГЕРБ ще бъде заместено с друго правителство на ГЕРБ. С времето се видя, че много министри са си директни номинации или на ГЕРБ, или на ДПС през ГЕРБ. Направиха си експеримент и го загубиха – не можеш да култивираш и цивилизоваш корупционер, той ще те свали на нивото си. Тече систематично изравняване на нивата. Виждаме и компрометиращи действия от страна на самите реформатори. Срещи като тази на Петков с Русев са нехигиенични. Министърът на екологията уволни шефката на РИОСВ – Стара Загора, която затвори ТЕЦ-овете на Ковачки. Това оставя голяма горчивина. Виждаме и, че разговорът за това, че Пеевски е санкциониран по „Магнитски“ бива затискан. Хората обаче виждат тези действия.
Евроатлантизмът е опашата лъжа. Покрай това взех решението да рестартирам ПП „Единение“ и затова се оттеглих – за да създам алтернатива. Ще участваме на евроизборите. Имаме 430 хил. избиратели, отдръпнали са от ПП, чиято воля остава неизразена в парламента, посочи в заключение Христанов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *