АкцентБългария

Политическото влияние в родното правосъдие все още е изключително силно

В българския филм „Четвърта власт“ по повод времената на социализма се казва „Ние все още сме в същото зло.“. Изнесеното в най-високата трибуна от съдия Цариградска има тежест, защото е казано от действащ магистрат, т.е. няма как да не ѝ се вярва. Факт е, че не ѝ беше позволено това да се случи, докато Мартин Божанов беше жив. АКФ беше направил филм, озаглавен „Списък до поискване“, където се разказва историята на Ивайла Бакалова и партньора ѝ. След като съдия Цариградска докладва случая с Божанов и започват медийните публикации в трибуквените сайтове, тя прави сигнал срещу себе си да бъде проверена от инспектората на ВСС дали твърденията там са верни. Тогава иска и назначаването на охрана и в МВР започва специална разработка по отношение на това, че има ОПГ, в която участват прокурори и съдии, въздействали на други магистрати по системата на мултилевъл маркетинга, докато се обхване цялата страна. Същевременно разбираме и за SS клуба с цел да се съсипват човешки животи и съдби. Вероятно това са хората, ревностни защитници на Специализирания съд, коментира в студиото на Алтернативата адв. Петромир Кънчев от инициатива „Правосъдие за всеки“.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Всичко е ставало през посредници, какъвто е бил Мартин Божанов. Подозирам, че прокуратурата действително е имала преписка срещу него, поради което са взети мерки за ликвидирането му, защото така всички тайни отиват в гроба. Сега разбираме от и. ф. главния прокурор, че от 20 години имало 25 преписки предимно на ниво РП най-вече за имотни измами. И очевидно тези 25 отказа явно доказват, че е имало чадър върху този човек. Ние не знаем колко други центрове или заведения е имало, където са се уреждали подобни неща – напр. обществените поръчки и резултатите по тях, конкурси, доставки и т.н.
Очевидно е, че зад Божанов са стояли хора от най-високите нива. АКФ даваха отчет, че по сигналите им прокуратурата нищо не е правила. Сега имаме и Анкетна комисия, и ангажимент от и. ф. гл. прокурор, че всички тези преписки ще бъдат проверени, но това е само защото един действащ магистрат си позволи да разкаже и нещата отидоха твърде далеч. Зад знаковите убийства се крие механизмът, довел до това да няма осъдителни присъди по високите етажи на властта, при олигарсите и кредитните милионери. Над 200 семейства в София загубиха жилищата си и останаха на улицата. Тук става въпрос за влияние на най-високо ниво и ако си имал проблем с правосъдието, имало е метод, по който да го заобиколиш – пряк удар срещу върховенството на закона. Политическото влияние в родното правосъдие все още е изключително силно. Затова от „Правосъдие за всеки“ сме за намаляване на парламентарната квота, която води до пряко вмешателство на политиката в правосъдието.
Как става политическото влияние в родното правосъдие? Политиците изпращат едни хора във ВСС и ако някой от политическия елит има проблем с правосъдието, звъни на тези, които са изпратени във ВСС. Така никога не се е стигало някой от политическия елит да има проблеми с правосъдието, посочи в заключение адв. Кънчев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *