АкцентБългария

За новите проекти са нужни жертвоготовни хора, които да погладуват известно време. От гражданите зависи

Лесно е да се разплитат случаи на умрели. При живите – онези, които можеха да говорят – Цацаров, Гергов и т.н. – нещата се замитат. Замита ги дори самият Радев. Институции, които не умеят, не искат и не са създадени да разследват, са кадрувани от Борисов, Пеевски и други задкулисни играчи. Не е проблемът в клуба „SS“, а във ВСС-клуба, който страда от същите зависимости. А кой доминира ВСС? Политическата ни класа. Така е, защото гражданите успяваме да изберем политици, които унищожават обществената ни енергия, появяваща се веднъж на десетилетие, и наблюдаваме подмяна. Задкулисието е явно, но не успяваме да го докажем институционално. Обществото и институциите са болни. Време е за „чисти ръце“. Ако има искрени истински политици, а ние нямаме такива, ще възложат законодателни промени, които да изринат авгиевите обори, коментира в студиото на Алтернативата адв. Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Политиците от демократичната общност, дошли със заявка, че ще ги сменят, казват, че не могат да управляват без тях, защото така са решили гражданите. Ако правиш това, караш Борисов и Пеевски да изпълняват програмата ти. В момента, в който не я изпълняват, излизаш и казваш на гражданите: „Ето ги виновниците, хайде рестарт на системата.“. И така – нови избори, докато уври акълът на гражданството. Първото условие за рестарт е промяна в изборните правила. Какво стана с активната регистрация, с изчистването на списъците от мъртви души, с машинното гласуване, с гласуването по пощата? Ако не мога да дам гласа си чисто, ясно и отчетно, значи нещата не случват. Вече десет месеца Сарафов е и. ф. гл. прокурор, който излъга, че не иска да става гл. прокурор. В политиката и правото дадената дума е най-важна. Тя е в основата на доверието. Нима е незаменим? С промяната в конституцията не постигнахме нищо. Некадърност във висша степен. Когато правите конституционни промени, трябва да имате план. Имаха ли план тия хора или от задкулисни договорки не стигат до там.
Съдебната система е изключително прогнила. Големият ѝ проблем е, че я превърнахме в охранена система, на чийто връх стоят корумпираните няколко процента; десетина процента са истинските, свестните и мотивираните работещи магистрати, на които не се чува гласа; по средата са бездушници, чакащи заплата от месец на месец.
Сега очаквам Сарафов да отиде в още няколко прокуратури – например в Дупница, за да види какво става със случая на единия от братята Галеви или пък в пловдивските прокуратури, или да види какво се случва под крилото на Цацаров. Нищо няма да се случи. Този Сарафов, който в крайна сметка трябваше да знае какво са правили Гешев, Цацаров и Филчев, е същият, който е сниман през „Осемте джуджета“.
Защо кварталният инспектор не знае за SS клуба? А е възможно да е знаел, но някой да му е казал: „Не се интересувай, това са нашите хора.“ От сутрин до вечер трябва да говорим за отговорността на тези, пред чиито очи се е случвало. За да се стигне дотам, че човек като Божанов да заплашва магистрат, това означава, че са изчерпани останалите средства. Приказката за моркова и тоягата със сигурност важи и за съдебната система – от кадровото израстване, през това да ви държат с компромат, през това да сте взели пари и да сте обещали резултат, през това да сте назначен в съдебната система по шуробаджанашкия начин…
Съдът все повече не прилича на съд, а на прокуратура, а прокуратурата – все повече на полиция. Полицията пък е нещо трагично – виждаме го от улицата. Когато дадете на една власт да се самоуправлява, но тя е пропита от кадри на задкулисието, вие ѝ давате защита да не се отчита обществено. Измислена реформа е, когато инспекторатът не е от магистрати. Истински смислено е не да направите два съдебни съвета – прокурорски и съдебен, не да направите общо събрание. По какви критерии бяха избрани Атанасова и Белазелков? Двамата кандидати са несъвместими като биографии. Критерии не са формулирани и е време наистина за нови проекти. Направете най-сетне партия, в която да има истинска прозрачност при формиране на органите. Време е да престанем да повтаряме едни и същи грешки и когато някой каже „Не с Пеевски“, да значи не с Пеевски; „Никога коалиция“ да означава никога. Или в най-добрия случай тя да е след нови избори, за да ви дам нов мандат, че съм съгласен да правите коалиция. За новите проекти са нужни жертвоготовни хора, които да погладуват известно време. Ако продължаваме да даваме доверието си на такива хора като тези в момента, означава да продължаваме да сме излъгани. От гражданите зависи, посочи в заключение адв. Лалов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *