България

В Меморандума сме заложили и промяната в службите и цялостното им ревизиране

Една от целите на посещението ни в САЩ беше именно защитаване на българските интереси в двустранните ни отношения. С колегата Терзийски от ПП-ДБ лобирахме активно за по-бързото падане на визите и включването на България в безвизовия режим. Отговаряме на много от изискванията, но има едно последно, което не покриваме, а именно, че отказите на визи трябва да се под три процента. Увериха ни обаче, че реформите, свързани с антикорупционно законодателство, са дали положителен сигнал. Като зам.-председател на Комисията по въпросите на ЕС ще кажа, че се очаква положителна новина по повод преговорите на ЕС със САЩ за пълна реципрочност при визите. България, Кипър и Румъния са трите държави, които все още нямат безвизово пътуване. Работи и се по това те да влязат пакетно. Ще се търси решение да покрием и този критерий максимално бързо, коментира в студиото на Алтернативата Деница Симеонова, депутат от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

По повод ротацията, надявам се Габриел и Денков да успеят да вземат правилните решения, а от страна на ПП-ДБ сложихме на масата Меморандум, даващ насока за приоритетите ни през следващите девет месеца. Той не е червена линия, а показва какво трябва да се случи, защото не можем да се преструваме, че случаят с т. нар. Нотариуса не се е случил, че Антикорупционната комисия продължава да не е с подменен състав. Трябва да покажем на гражданите какво ще се случва в следващите девет месеца.
Днес разгледахме Правилника на НС и направихме два проекта на решение с предложение да бъдат изключени колеги – част от Комисията по отбрана и външна политика, пътували до Москва. Пуснали сме и сигнал до ДАНС, която трябва да провери целта на посещението, има ли изнесена информация , ощетяваща интереса на България или водеща до пробив в сигурността. Реакцията на Възраждане само потвърди опасенията ни – днес Костадинов четеше руски вестник и церемониално показваше повече от близки отношения с Русия. Гротескна ситуация. В Меморандума сме заложили и промяната в службите и цялостното им ревизиране. Вярваме, че от ГЕРБ-СДС ще осъзнаят необходимостта от реформи.
На Молитвената закуска беше важно да срещнем лидери от целия свят. Международните гости там бяха повече от американците – част от „меката дипломация“ на САЩ да прокламират тезите си. Форматът на Закуската е по-скоро социално събитие. Байдън говори много за Украйна, а конгресмените, с които се срещахме, очертаха огромната значимост на украинската битка за демокрация в Европа.
На Форума за сигурност беше откроена ролята на България като партньор на НАТО в Балканския регион и въобще в ЕС. Говореше се доста и за ключовото ѝ местоположение, получихме и благодарност за активната си работа при деминирането на Черно море заедно с Турция и Румъния. Откроих факта, че България е първата европейска държава, подписала меморандум със САЩ за преодоляване на чуждестранната дезинформационна кампания и първата държава в ЕС, активно създаваща капацитет в правителството си, за да може да се бори с нея. Към момента в МС има назначен координатор за САЩ и се работи активно по структуриране на самото партньорство. Хибридните атаки не са само към България, а към целия регион. Заедно с други колеги изразихме опасения по повод подклаждането на напрежение от страна на Русия и Китай. Особено притеснение буди ситуацията в Турция. Нужно е обединение на Балканите, за да има сигурна и обща защита, както и комуникационна стратегия. Безнаказаното леене на дезинформация от най високата трибуна в държавата е много опасно.
Българите във Вашингтон са хора, натрупали доста опит на местна почва, но са по-свързани с България от много мои познати. Имаха идеи как да съдействат за привличането на инвестиции и как да са по-активни. На България са ѝ нужни реални политики, чрез които да ангажира българската си общност. Важни бяха и посещенията ни в български училища – сърцето на българските общности там е живо и туптящо и има нужда от допълнителна държавна подкрепа. Децата проведоха редица разговори с нас, включително за възможностите да се върнат и работят в България. Като народни представители се ангажирахме да разговаряме с МОН повече преподаватели да бъдат командировани дългосрочно. Българският посланик също е много активен. При липсата на редовен кабинет обаче тези отношения са били оставени на пауза, посочи в заключение Симеонова.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *