България

Нужен е общоевропейски дебат каква Русия иска Европа до себе си

Случващото се в руската политика до голяма степен засяга и българската – посещението на депутати от Българския парламент в Москва е само линия на продължение. Всякакви инструкции могат да бъдат дадени на такива места. Единна Русия има споразумение с редица балкански партии, подкрепящи политиката ѝ в нашия регион, което е голям риск. Балканите представляват рисков регион за европейската сигурност и същевременно открит фронт на Москва към ЕС. Редица регионални въпроси не са решени и Русия се възползва умело. За съжаление руската опозиция е много разделена и противопоставена една на друга. Надявам се след смъртта на Навални тя да изгради мост между отделните си крила. За руснаците Украйна представлява елемент, през който Путин засилва властта и авторитарното си управление вътре в страната. Няма руски дисидент, който да иска Крим да бъде върнат на Украйна. Русия е своеобразна държава и днес имаме твърде бегла представа какво представлява тя. Затова и се изненадваме от случващото се. Липсва обаче траен ценностен анализ защо се случва. Съпротивата на руските дисиденти би довела до демократизация и връщане към периода на 90-те години, когато Русия бе все още държава, побираща се в категорията „демократична“, макар и с доста условности, коментира в студиото на Алтернативата журналистът от БНТ и автор на филма „Другата Русия“ Николай Кръстев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Големият въпрос е какво се случва с Борис Надеждин – човек, който можеше да размърда поне малко политическия дебат, започнал от няколко дни, касаещ предстоящите избори. Вижда се колко е уплашен Кремъл в старанието си да не допуска никаква конкуренция. Има искрена надежда, че Юлия Навалная би могла да обедини руската опозиция. Русия има нужда от ново европейско лице. Освен Екатерина Велика руската политика не е имала жена на чело. Юлия има шанса да обедини всички – въпросът е и двете страни да загърбят егото и да си подадат ръка. Затова трябва да бъде използвано най-доброто и от Навални, и от Ходорковски и екипа му.
Филмът ни „Другата Русия“ вероятно ще бъде представен на голямо събиране в ЕП. Нужен е общоевропейски дебат каква Русия иска Европа до себе си. Изводът от Парижката среща беше да не се признават предстоящите избори в Русия. Очаква се в България да дойдат представители на руската опозиция, които ще отправят призив към българската политическа власт да не признава изборите след 17 март. Дано гласът им да бъде чут. Предполагам, че големите играчи в Западната политика ще направят това нещо, защото се вижда, че управлението на Путин става все по-проблематично и непредвидимо, посочи в заключение журналистът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *