АкцентБългария

Не можем да се ротираме на 9 месеца, нужно е трайно решение

Намираме се пред безпрецедентен момент в историята ни – ротацията. Надявам се тя да стане част от демократичния инструментариум. Няма съмнение, че ще се осъществи и то по предварително определени правила. Така ще има по-сериозна политическа отговорност. Политически непочтено е са криеш министрите си. Идеята беше за технически кабинет, но тогава се реши все пак да има политици, а те пък се оказаха несиметрично представени. Това трябва да приключи сега. По-нормално е ГЕРБ да имат 50% от представителството във властта, вместо да няма никакви или един видим и няколко невидими министри. Има ситуации, в които едни министерства тежат повече от други. Например в момента министрите на финансите, вътрешните работи и отбраната са неимоверно важни. Редно е по-голямо присъствие на ГЕРБ в правителството и никакво за ДПС. Мнозинството е стабилно и без тях. Забелязвам обаче внушението, че е едва ли не присъствието им е естествено, коментира в студиото на Алтернативата политологът проф. Светослав Малинов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Миналата седмица не наблюдавахме сблъсък, а просташко изказване на Пеевски с опит да бъде обезценен Хр. Иванов. Но такова е нивото. Пеевски беше публично унизен и от кандидат председател се превърна в кандидат съпредседател, при това не получи подкрепа вътре в ДПС. Сериозна грешка беше опитът да бъде натрапен както на ДПС, така и на бъдещите партньори и тя беше призната. Управлението на една държава се състои и от управляващите, и от опозицията. Но последните не могат да бъдат част от кабинета. Добре е да сме наясно, че ни управлява двойна, а не тройна коалиция.
Политическите назначения не винаги са лоши. Вярно е, че ГЕРБ загуби от натрапването на некачествен конституционен съдия. Надявам се всички да се отнесат колегиално към новите кандидати. Ако се упорства да се прави ротация на всеки девет месеца, тя ще се превърне от инструмент за стабилност в инструмент за омаломощаване на държавата и огромно изпитание за администрацията. Нужна е смелост и по-трайно решение с нова формула. В противен случай след девет месеца изпълненията ще са същите, а между тях имаме и Евроизбори, следват и президентски.
Коалицията е много трудна и компромисна най-вече защото част от избирателите не се понасят. Допускам и хипотезата доверие никога да не се изгради, но и двете партии ще загубят, ако търсят алтернатива в този момент. На Евроизборите избирателите едва ли ще посочат ново мнозинство. Хубаво е да се припомни, че Хр. Иванов сега постигна нещо тъкмо защото ГЕРБ и ДПС го бламираха при второто управление на Борисов. Няма да се повтори грешката с развалянето на коалицията. Нов проект не би обрал „всичко“. Президентът дори вече не си споменава проекта, а и шансът на г-н Божков да направи нещо отмина, посочи в заключение Малинов.




Product Image

Абонирайте се за Daily Brief A&A


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *