АкцентБългария

Грешките на прехода започнаха да се повтарят. Политическите елити не заслужават това, с което се кичат

От АКФ не сме чули КПКОНПИ нещо да е свършила досега – напр. доказателствата да издържат пред Прокуратурата, да се започне производство, да се води дело и т.н. Никой не е наясно какво правят. В СЕМ непременно трябва да има представители на гражданското общество. Опасявам се, че и да се направи Обществен съвет, ако няма разтърсваща революционна реформа, пак нищо няма да стане. Какво пречи след приемането на общ закон за радио, телевизии и обществени медии да се конституира фонд и оттам да се набират средства за разследвания? В доста от случаите, които сме разследвали и финализирали, излизат международни връзки с престъпни организации извън територията на България. Това е интернационализиране не просто на криминалната престъпност, а се върви към интегритет в глобален мащаб, в който участват и наши герои, заемащи геополитически безусловно само едната страна. Почти всички са с генезис пропутински бизнеси, компании и лобистки кръгове. Отнася се и за енергийните проекти, част от чиито пари идват от „свинските“ медии. Пълно е с офшорки, които работят с нашите бандити. Има магистрати, които си държат парите там, коментира в студиото на Алтернативата Бойко Станкушев от АКФ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Разследващите НПО в България имат по-добри възможности и професионални контакти с чужди организации с по-големи възможности да проверяват сметки, отколкото призваните да правят това официални български институции. Самата дипломатическа общност в момента демонстрира притеснителност и почнаха да се интересуват дали не знаем нещо за връзките между организирана престъпност и престъпни групи, проникнали в структурите на институциите на тези иначе свободни и демократични държави. Очевидно инфилтрацията на хора, натрупали кървави пари, поради престъпната небрежност на западните лидери десетилетия наред, допуснаха инфектирането на Свободния свят. Затова се и размърдват.
Всички хора, които са имали смелостта и самочувствието да дръзнат да влязат в политиката, трябва да покажат, че имат характер, ако искат да останат с нещичко в историята. Грешките на прехода започнаха да се повтарят. Гнездата на активна гражданска позиция и действие показват, че е дошъл моментът, в който се налага обществото да спре да се предоверява на избраниците си и да въстане. Политическите елити не заслужават това, с което се кичат. Вече не можем да приемем, че единствено способността да се правят компромиси е достатъчна да гарантираме безоблачното светло бъдеще на България. Повече ме е страх от деморализацията, защото обикновените хора леко не се бяха надигнали напоследък, нищо нямаше да се случи. Новите лица са свестни хора, но зависимостите и генезисът на парите в такива критични моменти са нещо страшно, посочи в заключение Станкушев.

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *