АкцентБългария

Докато не се промени начинът на номиниране и избиране, няма да постигнем реформи в енергетиката

Намалението на цената е радващо за пазара, но трябва да се казва цялата истина – към днешна дата цената на БГБ е 44,5 лв. Цената след 19% намаление е близо 58 лв. Разликата е около 30%. Очевидно са настъпили обстоятелствата пазарът на природен газ да бъде напълно освободен, т.е. всички потребители да излязат на свободния пазар, тъй като там цената е по-ниска – странна разлика между нивата на цените. Какъв тогава е смисълът да се купува от обществения доставчик. А всъщност разходите за смяна на доставчика са равни на пълната стойност на природния газ, който той си е заявил за цяла година, т.е. ако искаш свобода, първо ще си откупиш робството и след това ще получиш свободата. Явно е, че има регулаторен проблем, който трябва да се решава. Тече дискусия за подялба на влиянието върху регулаторите, а не за реформация. Регулаторът е съдия, чиято роля е да гарантира пълен баланс на интересите между всички на пазара. Ако цената е прекалено ниска, ще пострадат сигурността и качеството, ако е прекалено висока – крайните потребители. Очевидно е необходима реформа, коментира в студиото на Алтернативата Светослав Иванов, изпълнителен директор на Овергаз.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Ако е вярно твърдението, че всеки ден се плащат по $0,5 млн. простата математика показва, че за март са ок. $15 млн. – това са разходите по споразумението, което колегите от Булгаргаз са подписали с Боташ. През 2022 г. имаше търгове за слотове на терминала в Ревитуса. От публичната информация, изнесена от оператора на хранилището, става ясно, че за март 2024 г. е слотът, който е рекордьор в съотношението начална-крайна цена на търга. И пак слуховете говорят, че става въпрос за съотношение от порядъка на пет пъти. Ако наистина регулаторът е готов да утвърждава всички представени му разходи, ако бях на мястото на колегите от Булгаргаз, по всяка вероятност щях да действам по същия начин.
Единственото съдържащо информация нещо в заявлението на Булгаргаз и в доклада на Комисията е това, че газът, който се тегли от Чирен, е калкулиран в цената за март при положение, че бъде приет компенсаторният механизъм от МС заради изпълнение задълженията на България по регламент 19/38. Да припомня, че има отворена наказателна процедура срещу страната за нарушението на този регламент от началото на февруари. Малкият бацил, който заразява всичко, е в тоталното нарушение на всички принципи, които трябва да се спазват – прозрачност, предвидимост, проследимост, обективност и еднакво третиране на всички участници. Комисията непрекъснато има приоритети, диктувани ѝ от парламента, а от друга страна твърди, че е независим орган. Как е възможно?! Кой може да гарантира професионализма на членовете на Комисията, при положение, че законът дава право само на политически партии да номинират, а професионалистите са изолирани от възможността да си кажат мнението. Докато не бъде променен начинът на номиниране и избиране, няма да постигнем реформи в енергетиката. Политиците номинират хора, които им харесват, което е предпоставка за зависимост. А тя предполага много добро отношение към най-голямото им изкушение – популизмът, посочи в заключение Иванов.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *