АкцентСветът

„Не се гаси туй, що не гасне“

Започвам с кадри от Москва, Новосибирск от прощаването на Русия с Навални. Минусови температури, незапомнени репресии и въпреки всичко руските граждани са на улицата – там, където са недостижими за копоите на Путин.
В деня, в който се прощаваме с Навални, ще ви кажа няколко думи. Първо, за несломимия дух – днес трябва да отдадем дължимото на този човек, който направи саможертва в името на идеала си да види страната си свободна и демократична, да спре войната. Второ, тепърва Навални ще буди съня на автократите в Русия, защото неговият висок морален и нравствен човешки репер е недостижим както за личните аналози на съвременния цар в Москва, така и за кохортата му. И Немцов, и Навални бяха убити, защото са всичко това, което Путин не може да бъде – красиви, одухотворени, мислещи, интелигенти, прозорливи и свободни не само за един тесен кръг, а за Русия. Прощаването с Навални – сцените със стотици хиляди хора, излезли на улицата, ще останат в паметта – неорганизирани, млади, бунтовни. Путин ще гледа тези кадри. И тогава се сетете да великите думи на Вазов:

Тирани, всуе се морите!
Не се гаси туй, що не гасне!
Лучата, що я днес гасите,
тя на вулкан ще да порасне.

Тук всичко мре, изтлява, гние
и тез, що бдят, и тез, що падат,
престоли, царщини и вие
и червите, що вас изядат.

Едната светлина е вячна –
една във хаоса грамадни!
Със нея тоя свят се начна,
със нея няма да пропадне.

С Богом Алексей! Остави светла диря след себе си, път, по който ще тръгнат хиляди руснаци. Вдъхнови и много други да тръгнат по пътя на борбата с тиранията.

Следващата ни тема е пак свързана с Русия – поредната закана на пропагандатора Соловьов срещу България?

“Но ето и тази кретенска България! Не народът, а непосредственото политическо ръководство, което напълно полегна пред Запада. Е, добре, ние два пъти ви освобождавахме, но съдейки по всичко трети път няма да има. Ще се наложи да ви изтрием от лицето на земята.”

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

От това достойно за психодиагноза изявление на пропагандиста Соловьов научаваме, че въпросното лице ни е освобождавало два пъти?! Но той е пропагандист – ходи във въздуха и не забелязва истината долу на Земята. Да, той иска да ни уплаши и така да се огънем под величайшия гняв на поредния умствено дерайлирал руски пропагандатор. Добрата новина е, че постига точно обратното:
Щели да ни изтриват от лицето на земята! Вероятно след като се справят с украинците и ги изтрият и тях от лицето на земята. И поляците, и молдовците, и британците, и германците. За хората с по-слаби нерви да кажа, че това с изтриването от лицето на земята го спрягат спрямо Запада от поне 70 години – откакто се сдобиха с ядрено оръжие. Вашингтон милион пъти са го изтрили и Америка, и Британия и какво виждаме?! На Запада тези заплахи много добре му действат – направо задраска Русия по жизнен стандарт, по степен на развитие – технологии, образование, медицина – изобщо всяка една област, демократичните институции, свободата. Интересно е, че и за България това важи – колкото повече си изпускат нервите тук, толкова повече свиват приложното поле за въздействие върху обществения и политически живот на такива екстремни проксита като Костадинов и производни, но и на по-перфидни такива като Борисов и Пеевски. Я вижте какви баш атлантици станаха!
Второ, колкото по-отчаяни в изказа и естествени в истерията са тези журналисти с ватенки, толкова по-очеваден става фактът, че губят всякакъв контрол върху нас.
Трето, Соловьов отправя директни упреци към пета колона – от Радев, през Нинова и Борисов, до Костадинов. Момчета, няма да освобождаваме България, тоест няма да дочакате да ви поставим на власт.
Отново добра новина. И пари няма да ви даваме. Изобщо оправяйте се сами. Пренастройвайте се. Без нас!
Така че, спасибо на Соловьов и да продължава в този дух. Треперя от страх.

Завършвам с политическата ротационна рапсодия – ще говоря само за това, което може да се очаква като поведение от ГЕРБ и ДПС. Няма съмнение, че на тях им трябва спешно коалиционно споразумение, което да вкара в управляеми рамки промяната и да гарантира, че политическите процеси няма да засегнат жизнени интереси на ББ и ДП. Атлантизмът на двамата не е безусловен – в момента, в който битката с корупцията стигне до политическите равнище на подкрепа и цузамен арбайта, се разпада. А това е неизбежно. Затова и в това коалиционно споразумение ББ и ДП ще търсят гаранции, че отстъпването на властта ще бъде бавен и управляем процес. Със сигурност това означава и задържане на контрола на ГЕРБ и ДПС върху критични за тях министри – МВР и МВнР /фасадата и комуникационните канали са критично важни/.
Идеята на ББ и ДП е те да направят обтекаем документ с много фасада и плитка конкретност за промените, и да прехвърлят отговорността за отказа на ППДБ, като междувременно преминат във фаза на турбоатлантизъм. Каквото се сетите – ще дават и мило и драго за съюзниците.
Ето и заключението ми – ПП-ДБ направиха много грешки, но не грешат в най-важното – че този бавен по метода на китайската капка процес на натиск върху държавата на корупцията, в който постепенно се разкриват /през процесите около „Нотариуса“/ цялата дълбочина на грозната картина на задкулисието, неизбежно ерозира властта на ББ и ДП, като придвижва линията на приемливото и допустимото. Затова им казах още в началото – темата за корупцията е критично важна, за да се притискат ББ и ДП, като постоянно се изправят пред въпроса колко много антикорупционно съдържание в управлението могат да допуснат, без да им лъснат кирливите ризи от миналото. Да, много зависи от нашите партньори и не трябва да изключваме и неприятни изненади. Да не забравяме, че Западът прие офертата на Луканов и така наложи матрица на българския преход, която и до този момент консумираме. Нищо чудно и сега на Запад някой да си мисли, че не му е работа да се меси на ББ и ДП. Но войната промени или поне е на път да промени ако не всичко, то много. Вижте какво става с битката с корупция в Украйна – натискът там е огромен. Същото ще стане и с нас. Няма вариант в условията на война ББ и ДП да пробутат на съюзниците ни родния модел на корупционен атлантизъм.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *