АкцентБългария

Образованието в България – от начално до висше – е в дълбока криза

Заверата ни се казва „Граждани за България“ и уебсайтът ни е c4bg.org. „Гражданско образование“ възникна като една от важните теми. Става въпрос за разбиране и отстояване на правата ни при изпълнение задълженията на всеки от нас като гражданин. В България се изучава такъв предмет, който е въведен преди 4-5 години за 11 клас. Учебникът не е лош, но е недостатъчен. Гражданското обучение трябва да почва по-рано и да е преплетено с образованието. Нещата трябва да се придвижват, без да очакваме награда от тях. Ние сме група преподаватели в чужди университети. Издирихме книгата „Учебник по гражданско учение“ от 1894 г. От нея в НБ „Кирил и Методий“ нямаше копие, намерихме архивно такова в Пловдив и със съдействието на издателство „Проф. Петко Венедиков“ и колеги от СУ го преиздадохме – 60 страници, които се четат на един дъх, коментира в студиото на Алтернативата проф. Иван Манев от университета в Мейн, САЩ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


В отпуск съм от моя университет. За него получих грант Фулбрайт (СУ кандидатства за мен) – сега шест седмици прекарвам в СУ в помощ на Стопанския факултет, обяснявайки стандартите за управление на качеството в образованието в основната акредитационна агенция в Америка и света за бизнес програми – възможно най-престижната. Съвкупността от рейтинги определя репутацията на даден университет. Тя не е нещо като да си сложиш значка, а дълги години работа. Това не е летва, която веднъж да се завоюва, а трябва да се защитава на всеки пет години.
Срещнах се и с ректора по международно сътрудничество на УНСС и съм и на тяхно разположение. Въпрос на воля, желание и ресурси е всеки един университет да достигне това световно равнище, стига да реши. По отношение на другите европейски страни образованието в България – от начално до висше – е в дълбока криза. С Христо Пирински пишем статия по темата. Резултатите на ПИЗА са обективни – под нивото сме на страните в ОИСР, но и на последно място сред страните в ЕС. Когато образованието се подобри, след половин до едно поколение можем да очакваме нещата да се вдигнат и на други места. Няма откъде другаде да дойде подобрението, посочи в заключение проф. Манев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *