АкцентБългария

Свидетели сме на злонамерена атака към много медии, вкл. страницата на Атлантическия съвет

Тази седмица откроявам две основни събития. В началото ѝ ГЕРБ издигна своя кандидат за премиер, който си спечели от останалите партии прозвището „Бедни ми, бедни Габровски“. Още в самото начало на демокрацията съм забелязала нещо необяснимо – тогава действащите лица, желаещи да се занимават с политика, бяха лекарите – дейност, подходяща по принцип за юристи и адвокати. Винаги съм уважавала тези им намерения, защото това са хора, имащи преценка за човешкия живот и здравето на хората, вкл. и психическото. Съчувствам на проф. Габровски, като го гледам как се мъчи в момента и уважавам саможертвата му. За да се захване човек с подобно нещо, той трябва да е дълбоко убеден и да има силна мотивация. Борисов притежава таланта да успява да привлича враговете си. Второто събитие е от днес и е свързано с инакомислещия гражданин Божанков, на когото силно симпатизирам, и намирам за смехотворни заклинанията на БСП, че това е партия, в която всички инакомислещи намират място. Такива действително биха могли да имат място в нея, но очевидно не и инакогласуващите. Тази партия се върна в болшевишкия си етап и затова трябва да се отдаде дължимото на Станишев. Не разбирам защо Нинова избра подхода за връщане назад. Очевидно ПП се готви да се превърне в новото модерно ляво. Мисля си кой ще привлече Божанков, защото понятие като независим депутат в нашия Парламент не съществува и най-доброто място за него действително е в ПП. Това коментира пред Илиян Василев в студиото на Алтернативата Светлана Джамджиева, гл. редактор на сайта Клуб Z.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Не смятам, че на някого му харесва фактът, че от доста време живеем в президентска република, което означава че има една безкрайно неплодотворна политическа маса от хора, които не си дават сметка какво ни чака, нито пък накъде могат да тръгнат нещата. И това е съзнателно търсено и провокирано. Преди няколко седмици гледах класацията за дейността на политическите ни лидери в интернет и ми направи впечатление че на първо място е Копейкин, при това със стабилна преднина пред останалите. Дори ДБ, която трудно може да се упрекне в компютърна неграмотност, е доста зад него. Това означава, че там са хвърлени страхотни ресурси и тролове, които непрекъснато действат и докладват неудобните.


Много болезнен въпрос е кой всъщност контролира социалните мрежи. Клуб Z е медия, наказана от ФБ, което не се случва за пръв път, но за първи път е толкова неочаквано и толкова масивно. Докладват ни всеки ден, наказват ни за език на омразата по повод изнасянето на достоверни факти; търпим санкции дори без да ни обяснят защо са наложени. Имаме страница с 80 хил. последователи, която също е застрашена от блокиране. В другите медийни сфери поне има към кого да се обърнеш, но не и във ФБ.
Мета е частна компания, за която ние сме твърде малък пазар. Например ако искаш да опровергаеш нещо на български език, е невъзможно. Има 40 други езика, на които можеш да го направиш, т.е. задължително трябва да пишеш на английски или на някой от останалите.
Колегата Чобанов от Бърд отправи заплахи към Телус, че ще публикува всички данни на работещите там, което за мен е неприемлива стратегия. Зукърбърг уволни 10 хил. служители и подозирам, че останалите на работа ползват само т. нар. спиране по кодови думи и прекъсват наред без да вземат предвид какъв е контекстът. Сигурна съм обаче, че има злонамерена атака към много медии, блокираха дори страницата на Атлантическия съвет. В контекста на всичко това в страниците на Копейкин всичките проруски призиви остават абсолютно безнаказани. така е и със страниците на всички пропутински тролове. Тогава човек си задава въпроса кой всъщност работи в Мета.
Проблемът е, че българският потребител е доста привикнал към ФБ и го ползва често. Например тези 80 хил. последователи на страницата ни сме ги култивирали с години и това е капитал, който бива отнет с един ход. Лично са ми предлагали пари за проруска пропаганда. От друга страна всички американски фондации могат да бъдат проверени и във всичките им отчети да се види какви пари за какво са дадени. Преди изборите беше достатъчно човек да кара от Бургас до София и обратно за да види колко билборда бяха монтирани само на Копейкин в цял и половин ръст.
Ако Радев даде мандата на БСП, печели две неща: от една страна показва на електората им, че е техен човек, а от друга – дава възможност на Нинова напълно да се провали.
На изборите до около 15.30 ч. Янев имаше 2%. От 16 до 19 ч. процентите му скочиха до 4.5, което чисто физически е невъзможно и означава, че всичките му привърженици са отишли да гласуват изведнъж в 17:00 ч, т.е. излиза, че някой натисна копчето и вероятно този някой е имал предвид, че е нужен резервен вариант, за да се постигне крехко равновесие между партиите, което дълбоко се съмнявам, че ще се случи, или пък да се даде възможност на определени хора да влязат във властта, посочи в заключение Джамджиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *