АкцентБългария

Разрушителите на социалните ценности са най-големите врагове на обществото ни

Като член на ЕС и НАТО България е направила един от най-епохалните и радикални избори в многовековната си история. Често пъти хората, в т.ч. и медиите, не могат да се ориентират в този избор и продължавам да чувам твърдението „при нас е така, а в Европа еди как си“. Ние сме част от Европа и националните ни ценности са европейски. Защо кризата в момента е толкова опасна? Защото един погрешен избор може да бъде действително катастрофален. В многовековната си история България никога не е била по-независима и не е имала по-голяма сигурност. Ние участваме в управлението на ЕС наравно с другите страни. Няма ли кой да попита т.нар. борци за излизане от Съюза какво искат всъщност! Свободата на словото означава грижа за самата свобода, означава аргументи, а не пропаганда, коментира в студиото на Алтернативата социологът проф. Георги Фотев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Повредите в обществото са дълбоки. На всичкото отгоре в днешната ситуация България няма държавен глава, защото президентът не е споменат в нито една от трите власти. Какъв е той при това положение? Върховен обединител на нацията и върховен морален стожер и това трябва да е единствената му грижа. А този човек се е обградил със съветници и армейски офицери, което е абсолютна липса на грижа, при положение, че е избран директно от народа, което е безумие.
Никога в историята на човечеството не е имало две паралелни реалности – дигиталният свят и offline реалността. Четвъртата власт е много голяма, но е абсолютно безотговорна. Не може медиите да имат такъв регулатор; не може националните медии да са разграден двор. Затова и последиците са толкова опасни и продължават да вилнеят антипатриотичните и деструктивни парламентарно представени сили.
Вървят две линии на дехуманизация: класическата – на упадъка на моралните ценности, – подменяна от т.нар. юридизация. Обществото е все по-населено с не-човеци, т.е. с интелигентни машини, от които то става все по-зависимо. Вече човекът не е принципно обяснение на света на човека – ако изгубите джиесема си, целият ви свят се разпада.
Доверието е фундаментално. Където то липсва, има разруха. Разрушителите на социалните ценности са най-големите врагове на българското общество, пряко създаващи хаос в него; другото е липсата на критична публичност. Критичното мислене не е лесно нещо в съвременния свят. Трябва да се опитваме да говорим правдиво. Накъдето се обърнем виждаме демагогия. Социализацията на съвременния човек се извършва през медиите и училището. Защо ги е страх от Георги Марков? Защото е абсолютно правдив! Булгаков твърди, че страхът е тай-страшният порок. Страхувайки се, убиваме себе си. Не се страхувайте!, призова в заключение проф. Фотев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *