АкцентСветът

Поради ситуацията с високите дългове ще вървим към финансова репресия

И на Запад, и на Изток побеждава пазарната икономика. В двата лагера текат паралелни процеси, които си приличат. Тенденцията е негативна – тя е към по-малко свобода, повече намеса, по-малко свободна търговия, повече конфронтация и конфликти; към загуба на икономическа свобода и сътрудничество – и от икономическа, и от политическа гледна точка. Новото дясно всъщност в голяма степен е авторитарно – то търси не демократична система, а такава, която има отгоре Цезар, като някои виждат Тръмп в това лице. Има и ново ляво, което е по-скоро е амалгама от прогресивното ляво, което в момента е на власт в САЩ. Хората, които са десни и пазарно ориентирани и не могат да намерят място при авторитарното дясно, започват танц, при който класическите либерали, а може би и либертарианците, се разделят и една част отиват в новото авторитарно дясно, а другата при либералното ляво, което е социално ново либерално, но същевременно и твърде ляво икономически. И се получава ситуацията, че и от двата фланга виждаме повече ляво що се отнася до икономиката, т.е. повече намеса в държавата, коментира в студиото на Алтернативата макроикономистът и политически анализатор Стоян Панчев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Основният индикатор е търговията като процент от световния БВП, където имаме рядък спад надолу – 5-6-7 процентни пункта от 2008-9 г. насам – моментът в който се пречупва тенденцията и тръгва устойчиво надолу що се отнася до търговията. Ако преминаваме от еднополярен към мултиполярен свят, това не и биполярен свят. При биполярния има много по-рязък спад на международната търговия, но няма как да не отчетем пика. Политиките на Тръмп са продължение от сегашната администрация. Там няма промяна в тенденцията относно търговските политики. Имаме 100%-ва последователност между търговските политики на Тръмп и на Байдън. Конфликтите също пречат на търговията, но основното, което влияе, е съревнованието между САЩ и Китай и желанието на Запада да ограничи достъпа на Китай до високи технологии и, съответно, започва политика на налагане на санкции, контрасанкции, което води до общ спад на търговията.
Има опит за свиване на китайския пазар, защото Китай е стигнал до т.нар. капан на средния доход, при който по-високите инвестиции започват да водят до по-голяма производителност и да създават балони, което е много видимо в китайския сектор на недвижимите имоти. Въпросът е как такава огромна икономика да премине през подобна ситуация. Но те по-скоро опитват да продължат по същия начин – с инвестициите, с евтиния износ и девалвиране на юана. Това, че няма да има ограничаване, не означава разширяване. Поради ситуацията с високите дългове ще вървим към финансова репресия, което ще рече отрицателни реални лихвени проценти, т.е. инфлация, по-голяма от лихвите, за да може да се монетизират дълговете. Методите за подхождане към казуса са капиталов контрол, насочване на инвестициите към държавен дълг, поддържане на инфлация по-висока от лихвените проценти и монетизация на дълга. Това очевидно ще е съпроводено с по-малко икономическа свобода.
Всички печелим от пазаруването на евтина храна, но губят тези, които се опитват да ни я продадат по-скъпо и, съответно, те са по-гласовити и по-добре организирани. Селскостопанските производители имат огромно политическо влияние и са важен фактор в местните избори. Ще се върви към оформянето на двата големи фланга на политиката: новото ляво и новото дясно – глобалисткото и националистическото/антиглобалисткото – т.е. към по-малко свобода, прогнозира в заключение Панчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *