АкцентБългария

Ако не се преструктурира земеделската политика, селата ще изчезнат

Кампанията на Зелено движение е интересна. Навсякъде сме на терен с различни инициативи. Като политическа партия основната ни работа е да се занимаваме с политики и то не само зелени. Работим за това да имаме собствена парламентарна група и евродепутат. Водачът на листата ни е Борислав Сандов. Бяхме принудени да напуснем ПП-ДБ, защото не получихме подкрепа. Така и не успяха да защитят Закона да преработката на индустриалния коноп, Закона, който забранява изсичането на горите във вододайните зони и др. Така изгубихме своята идентичност и решихме, че е по-добре да сме сами. Обнадеждена съм след срещата в Лион на Конгреса на европейските зелени, коментира в студиото на Алтернативата Албена Симеонова, кандидат за евродепутат.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Виждам в годините как се изроди земеделската политика у нас – 2% от фермерите получават повече от 85% от средствата, предвидени за земеделие и за съжаление диверсификацията не се случи. Трудно е да подпомогнеш малкия и фамилния фермер, при положение, че те нямат сериозно лоби и средства да защитават позициите си. Държавата е мащеха за тях – 80% от продуктите са вносни. Животновъдството е в много тежко положение. Предложихме необлагаем минимум на приходите на субсидиите на подпомагането от 100 хил. лв. с много зор и не успяха да го защитят пред ЕК. Ако не се преструктурира земеделската политика, селата ще изчезнат. Една голяма част от страните са наложили таван на субсидиите, но винаги се намира начин правилата да се заобиколят. Гласът на едрите зърнопроизводители е много по-висок и мощен. Една от борбите на ЗД е да докажем, че новите геномни технологии са чисто ГМО. Зелените политики не са се провалили, макар в Европа да не управляват зелените. Независимо от това гласът ни се чува. Смятам, че този път ще има избрани и източноевропейски представители. Зелената сделка е резултат от Парижкото споразумение, което е световно – 50% от пестицидите да се намалят, за да не се тровят хората. Химическото лоби обаче до такава степен натиска, че тези пестициди трябва да се съхранят на всяка цена. Положихме усилия да се забранят поне пестицидите, унищожаващи пчелите и дивите опрашители, и успяхме с повече от 50% от европейските парламентаристи. Заболеваемостта на населението идва от това, което дишаме. Ясно е, че въглищните централи вървят към упадък и ще затворят от само себе си. До момента не сме обсъждали възможност за коалиция. Зелените са много желан партньор и са със сериозна заявка. Нека да видим кой на практика ще иска да приложи законопроектите ни. Засега сме сами. Не се борим „срещу“, а „за“. За чиста околна среда и земеделие, за правата на децата и т.н. Имаме програма от 75 страници. Образованието е изключително важно. В учебниците трябва да влезе истината за комунистическия режим; да се засегне и екологичното образование, посочи в заключение Симеонова.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *